BNR - în rândul băncilor centrale care studiază emiterea unei monede digitale, dar se opune în continuare criptomonedelor private

BNR - în rândul băncilor centrale care studiază emiterea unei monede digitale, dar se opune în continuare criptomonedelor private
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 19 mar 2021

Banca Națională a României face parte din băncile centrale europene care studiază introducerea unei monede digitale, care să funcționeze în paralel cu cash-ul actual, spune directorul Direcției de monitorizare a plăților. Pe de altă parte, BNR menține poziția exprimată în trecut potrivit căreia monedele virtuale private, cum ar fi Bitcoin, reprezintă active speculative extrem de volatile și riscante, prin care a descurajat băncile din România să furnizeze servicii pentru entitățile care tranzacționează astfel de monede.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca Națională a României s-a alăturat unei majorități a băncilor centrale europene în ceea ce privește o monedă digitală emisă de către banca centrală în proiectul CBDC - Central Bank Digital Currency.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

“Vrem să luăm pulsul din timp, vrem să vedem ce înseamnă, pentru că nu se pune problema doar a monedei în sine, se pune problema tehnologiei care va sta la baza emiterii și, mai ales, a distribuției și a utilizării în serviciile de plată a acestei monede. De asemenea, nu vă ascund faptul că am întrebat - pentru noi este foarte interesant de văzut - dacă actualele sisteme de plăți pe care noi le avem, ReGIS, SENT, pot fi updatate, pot fi modificate astfel încât să deservească într-un viitor utilizării unei astfel de monede. Răspunsul nu există. Nu este foarte clar. Știm foarte bine că monedele de acest tip au în spate tehnologii de tip DLT, blockchain, pe care va trebui în primul rând să le învățăm, să le identificăm riscurile și vulnerabilitățile și să vedem apoi cum le vom putea introduce la nivel național", spune directorul BNR Ruxandra Avram, în cadrul unui forum destinat serviciilor digitale.

Oficialul BNR recomandă băncilor să fie foarte atente la inovațiile din domeniul bancar, pentru că acestea vor fi într-un final adoptate și reglementate.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

“Ideea este că toate aceste reglementări care apar reprezintă și pentru noi o provocare, vrem să fim în cărți de la bun început. Transmit către comunitatea bancară să aprofundeze și să înțeleagă din timp fiecare inovație care apare în domeniul serviciilor bancare, că mai devreme sau mai târziu se vor concretiza, nu neapărat în directive, ci direct în regulamente de directă aplicare”, spune Ruxandra Avram.

Pe de altă parte, banca centrală menține poziția cu privire la monedele virtuale private existente exprimată prin două comunicate din 2015 și 2018 prin care descuraja utilizarea lor și chiar transmitea băncilor să nu țină conturile firmelor de tranzacționare. Aceste monede au aceleași riscuri asupra consumatorului, deținătorului și persoanei care le tranzacționează, din cauza unor caracteristici precum volatilitate mare, lipsă de transparență, lipsă de informații, lipsă de control asupra portofoliilor în care se țin astfel de monede, spune Ruxandra Avram.

INTERVIU Alexandru Lăpușan, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Alexandru Lăpușan, despre premium în business

Criptomonedele au continuat să crească în popularitate și au trezit interesul marilor firme de investiții, plăți sau consultanță la nivel mondial. Spre exemplu, firma Coinbase, cel mai mare exchange din SUA, urmează să fie listată la bursă la o evaluare de 68 de miliarde de dolari.

Ruxandra Avram face trimitere la educația financiară redusă a utilizatorului român. Între jumătate și trei sferturi dintre reclamațiile care vizează plățile și băncile nu sunt pentru breșe de securitate sau pentru încălcarea reglementărilor în vigoare, ci pentru că utilizatorii nu au educația necesară pentru a depista fraudele.

“Nu putem să depășim acest procent rușinos de incluziune financiară dacă nu venim cu produse user friendly, cu costuri mici, dar și sigure în același timp”, spune Avram.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

Oficialul BNR prezintă exemplul fraudei de tip scam cu OLX, prin care utilizatorii erau păcăliți să-și bage datele de cont bancar într-o pagină falsă.

“Au sentimentul că intră pe pagina băncii, că intră pe pagina unui comerciant la care au mai făcut plăți, că intră pe pagina unui prestator de servicii pe care îl cunoaște sau au auzit despre el. În realitate oamenii aceștia sunt manipulați, intră pe pagini false, și-au pierdut banii. Dar vă spun, în marea majoritate, cred că în 90 și ceva la sută dintre cazuri băncile au reușit să-i sprijine și să-și rezolve toate aceste probleme fără să-i lase cu pierderi majore în situații de genul acesta", adaugă Ruxandra Avram.

Pe lângă măsurile de securitate, BNR este foarte atentă la modul în care băncile comerciale pot rezolva cazurile de fraudă și de incidente care apar în situația clienților, adaugă oficialul băncii centrale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
criptomonede
moneda virtuala