BNR semnalează, în premieră, riscul creșterii accelerate a prețurilor imobiliare

BNR semnalează, în premieră, riscul creșterii accelerate a prețurilor imobiliare
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 25 mai 2017

Banca Națională a României vede riscuri în scădere la adresa stabilității financiare față de primăvara anului trecut. Riscul modificărilor legislative care vizează sistemul bancar a fost retrogradat de la categoria sever la categoria mediu, după deciziile Curții Constituționale privind Legea dării în plată și cea a conversiei. BNR introduce însă, în premieră, după criză, riscul creșterii accelerate a prețurilor proprietăților imobiliare.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

BNR a identificat cinci riscuri la adresa stabilității financiare, în ultimul raport pe această temă. Un risc extern, cel al deteriorării rapide a încrederii investitorilor străini în economiile emergente, este considerat cel mai ridicat.

Tensionarea echilibrelor macroeconomice, în special din creșterea deficitului bugetar, creditarea slabă a companiilor și cadrul legislativ incert sunt considerate riscuri de nivel mediu.

FOTO Noua bancnotă de 50 de euro a intrat de astăzi în circulație CITEȘTE ȘI FOTO Noua bancnotă de 50 de euro a intrat de astăzi în circulație

Un risc nou apărut, considerat de nivel redus, este însă cel al accelerării prețurilor proprietăților imobiliare.

“Creșterea prețurilor activelor imobiliare în România, de aproximativ 7% în ultimul an, poate să nu pară mare, dar este peste valoarea de semnal a Comisiei Europene, de 6%”, spune viceguvernatorul Liviu Voinea.

La creșterea prețurilor au contribuit veniturile mai mari ale populației, precum și dobânzile scăzute, precizează Voinea.

“Există premisele expansiunii pieței imobiliare, nu numai la noi, dar și în regiune”, susține oficialul BNR.

FOTO Un investitor român, specializat în vânzarea de mese de biliard, pune pe piață \ CITEȘTE ȘI FOTO Un investitor român, specializat în vânzarea de mese de biliard, pune pe piață "căsuța pe roți", care evită autorizațiile de construire

Indicele de accesibilitate la un credit ipotecar a ajuns la cel mai ridicat nivel, ca urmare a creșterii veniturilor, chiar dacă avansul pentru împrumuturile standard a crescut anul trecut de la 20% la 25%, ca urmare a intrării în vigoare a legii privind darea în plată.

Programul cu garanții de stat Prima Casă a contribuit la creșterea accesibilității, spune Voinea, însă segmentul pe care au venit creșterile de prețurile este cel al apartamentelor mai scumpe, care nu fac parte din program.

Întrebat despre o posibilă reconsiderare a programului, Voinea răspunde că decizia nu aparține BNR.

Circa 60% din volumul de credite ipotecare de circa 59 de miliarde de lei are în spate o garanție Prima Casă.

Totodată, Voinea mai susține că BNR are la dispoziție măsuri prudențiale, în cazul în care vede o sporire a riscurilor asociate creditării. În acest moment, creditul privat crește lent, chiar dacă componenta de credite ipotecare e dinamică, astfel că influența politicii monetare ar fi redusă, explică oficialul BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
credite ipotecare
crestere creditare