BNR semnează un nou acord de cooperare cu Banca Națională a Moldovei

BNR semnează un nou acord de cooperare cu Banca Națională a Moldovei
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 11 iun 2021

BNR semnează un nou acord de cooperare cu Banca Națională a Moldovei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noul acord îl înlocuiește pe cel semnat în 2001 și extinde colaborarea dintre cele două bănci centrale, și a fost semnat de guvernatorii Mugur Isărescu și Octavian Armașu.

“Noul acord extinde cooperarea în materie de consolidare a capacităților instituționale, în domenii precum supravegherea bancară, gestiunea situațiilor de criză, activitatea prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică, infrastructurile pieței financiare, operațiunile cu numerar, prevenirea și combaterea contrafacerii și falsificării de monedă, combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, statistică, precum și supravegherea aplicării sancțiunilor internaționale incidente domeniului financiar-bancar”, se arată într-un comunicat al BNR.

Mugur Isărescu spune că BNR este în poziția să ofere și ea expertiză, după ce la rândul său a fost ajutată de experții instituțiilor financiare internaționale la începutul anilor ’90.

În 2017 a fost finalizat proiectul de twinning la BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare, făcut inclusiv cu angajați de la BNR.

VIDEO & FOTO În locul unei noi generații, Tesla a lansat Model S Plaid, o versiune mai performantă a sedanului său vechi de 10 ani. \ CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO În locul unei noi generații, Tesla a lansat Model S Plaid, o versiune mai performantă a sedanului său vechi de 10 ani. "Se încarcă atât de repede, în timp ce vei bea o ceașcă de cafea.”

Moldova a fost zguduită în 2014-2015 de o fraudă bancară de proporții în care au dispărut circa 1 miliard de dolari din băncile moldovenești. Patru oficiali de rang înalt ai BNM la momentul fraudei au fost puși sub acuzare și reținuți în 2020, inclusiv fostul guvernator Dorin Drăguțan – care fusese invitat și la evenimente organizate de BNR în trecut -, ex-viceguvernatoarea Emma Tăbârță și viceguvernatorii încă în funcție Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

Sistemul bancar românesc a avut probleme cu fraudele și falimentele la finele anilor ’90 și începutul anilor 2000.

“Mesajul principal și permanent al Băncii Naționale a României este de parteneriat durabil și robust cu Banca Națională a Moldovei. De aceea ne-am dorit să continuăm într-o formă reglementată cooperarea dintre instituțiile noastre”, a declarat Isărescu.

„Pe parcursul anilor, colaborarea cu Banca Națională a României a avut o contribuție remarcabilă la dezvoltarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova. În special, suntem foarte recunoscători colegilor de la BNR, care alături de colegii de la banca centrală a Regatului Țărilor de Jos, au oferit o asistență valoroasă în cadrul proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană pentru consolidarea capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare. Acest sprijin a contribuit la alinierea legislației bancare a Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, la implementarea eficientă a noului cadru legal și dezvoltarea capacităților de supraveghere în cadrul BNM”, a menționat Octavian Armașu.

Acest nou acord îl înlocuiește pe cel precedent, semnat în data de 27 iulie 2001 care a avut drept scop cooperarea privind schimbul reciproc de informații și desfășurarea de inspecții bancare în vederea creșterii eficienței și asigurării unei supravegheri bancare pe baze consolidate, ca urmare a multiplelor transformări în cadrul de reglementare aferent sectorului bancar, atât la nivel național, cât și internațional, menționează BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
mugur isarescu
bnm
banca nationala a moldovei
octavian armasu