BNR: Vom asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar, inclusiv lichidități pentru bancomate. Susținem demersurile de ușurare a ratelor la credite

BNR: Vom asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar, inclusiv lichidități pentru bancomate. Susținem demersurile de ușurare a ratelor la credite

Inquam Photos

scris 18 mar 2020

Banca Națională a României spune că susține deciziile băncilor de ușurare a ratelor la creditele în derulare, pregătind reglementările necesare și a dat asigurări că o cerere crescută de numerar din partea populației, inclusiv prin retrageri la bancomate, va putea fi acoperită fără probleme, urmând să asigure fluxuri neîntrerupte de numerar băncilor.

BNR anunță că a luat toate măsurile necesare pentru a asigura buna funcționare a sistemelor de plăți și de decontare în monedă națională, pentru ca tranzacțiile comerciale și financiare să se desfășoare normal, indiferent de evoluția situației cauzate de pandemie.

BNR monitorizează și analizează permanent evoluțiile interne și internaționale, precum și impactul pandemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare și economiei naționale, fiind pregătită să asigure stabilitatea necesară în condițiile date, precum și lichiditatea sistemului bancar,  pentru buna funcționare a finanțelor publice și a economiei reale, arată instituția, într-un comunicat.

Finanțarea curentă a cheltuielilor publice (salarii, pensii, cheltuieli sociale, investiții, etc.) este prioritară, spune BNR.

„În cazul unei cereri crescute din partea populației, BNR va asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar pentru toate operațiunile, inclusiv cele de lichidități pentru bancomate. Clienții bancari au acces deplin la banii disponibili în conturile lor, indiferent că aleg să retragă sume de la ATM-uri, să opereze tranzacții bancare sau, dacă este necesar, să se deplaseze la sucursalele și agențiile băncilor”, arată aceasta.

 

ULTIMA ORĂ BRD amână plata a până la 3 rate pentru clienții persoane fizice și prelungește durata facilităților de credit pentru micro-întreprinderi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BRD amână plata a până la 3 rate pentru clienții persoane fizice și prelungește durata facilităților de credit pentru micro-întreprinderi

Pentru a evita, totuși, contactul fizic direct și deplasările care nu sunt urgente, BNR recomandă efectuarea operațiunilor bancare, pe cât posibil, prin intermediul mijloacelor moderne de plată disponibile, precum cardurile sau plățile online.

În această perioadă, precizează banca centrală, cele mai multe instituții financiare au luat mai multe decizii pentru a proteja sănătatea clienților și a angajaților, asigurând în același timp continuitatea operațională a activității. Aceste măsuri sunt în concordanță cu indicațiile autorităților publice de a respecta distanțarea socială și izolarea preventivă în circumstanțele actuale excepționale.
“BNR acționează și susține în totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice și companiilor afectate de criză, prin modalități adecvate, de la caz la caz, de ușurare a ratelor la creditele în curs și de facilitare a accesului la noi linii de finanțare”, spune BNR. Banca centrală pregătește modificări adecvate ale regulamentelor bancare prudențiale, în concordanță cu recomandările europene și internaționale pentru această perioadă, urmărind, totodată, și menținerea în limite acceptabile a bonității instituțiilor financiare și a clienților nebancari (companii și populație).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
coronavirus
măsuri