BRD, profit de 380 milioane de lei la 9 luni

BRD, profit de 380 milioane de lei la 9 luni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 nov 2015

BRD a făcut un profit net de 380 milioane de lei la finalul primelor 9 luni ale anului 2015, în comparație cu 38 milioane de lei în perioada similară din 2014, pe fondul diminuării costului riscului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Soldul creditelor nete acordate de Grupul BRD la 30 septembrie 2015 a crescut cu 1,3% de la începutul anului, pe fondul creșterii portofoliului de credite retail cu 3,5%, susținut de creditele imobiliare.

“Rezultatele Grupului BRD la finalul primelor 9 luni ale anului 2015 au fost influențate de revenirea activității de creditare pe segmentul clienților persoane fizice și la nivelul categoriei marilor clienți corporativi, un declin substanțial al costului riscului și o gestiune proactivă a cheltuielilor. Revenirea graduală a cererii de creditare oferă semne încurajatoare de continuare a creșterii trimestriale a veniturilor”, a declarat Philippe Lhotte, CEO al BRD, portivit unui comunicat de presă.

Volumul creditelor nou-acordate clienților persoane fizice a ajuns la 3,7 miliarde de lei în ianuarie – septembrie 2015, fiind mai mare cu 17% față de perioada similară  a anului trecut, parțial datorită programului Prima Casă care înregistrează o creștere semnificativă și reprezintă 27% din totalul creditelor noi.

BRD a acordat marilor clienți corporativi cu 3,3% mai multe credite față de anul trecut.

Depozitele au crescut mai mult decât stocul de credite, cu 13,1% față de anul trecut, iar raportul credite-depozite a ajuns la 70%. Pentru fiecare 100 de lei în conturi, banca a cordat credite de doar 70 de lei. Raportul a scăzut cu 11,4% față de anul trecut.

„Stocul mare de depozite constituie o bază solidă de finanțare a economiei pentru momentul când creșterea activității de creditare va deveni mai pronunțată”, se arată în comunicatul de presă al băncii.

Venitul net bancar a scăzut cu 5,4% la 1.860 milioane față de primele 9 luni din 2014. Banca explică această performanță mai slabă prin reducerea marjei nete, afectată negativ de ratele de dobândă mici din piață, și prin anularea sau reducerea unor comisioane pentru clienți persoane fizice, dar și ca urmare a unui efect de bază nefavorabil: venituri nerecurente din servicii de finanțe corporative înregistrate în iulie 2014.

Cheltuielile operaționale au fost reduse cu 0,6% la 954 milioane de lei față de perioada similară a anului trecut. Indicatorul cost/venit a fost de 51,3%.

Rata creditelor nepeformante a scăzut la 18,5% de la 21,1% în septembrie 2014, după ce banca a scos din bilanțuri credite restante.

Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane a crescut de la 71,5% la 30 septembrie 2014 la 76,0% la 30 septembrie 2015.

Costul riscului s-a redus cu 53% față de anul trecut și a dus la îmbunătățirea profitabilității.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
rezultate brd