Câciu: România trebuie să împrumute ​80 de miliarde de lei pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare

Câciu: România trebuie să împrumute ​80 de miliarde de lei pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare
scris 29 mai 2022

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că România trebuie să împrumute anul acesta 80 miliarde lei pentru a ”rostogoli” datoriile făcute de guvernele anterioare.

De ce este important: Pentru întreg anul 2022, Guvernul are un necesar brut de finanțare de 145,4 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei. 

De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.

Ernst & Young (EY) analizează listarea la bursă sau vânzarea parțială a afacerii sale globale de consultanță CITEȘTE ȘI Ernst & Young (EY) analizează listarea la bursă sau vânzarea parțială a afacerii sale globale de consultanță

”Să nu uităm că România a făcut un deficit în anul 2020 de 9,4% un deficit imens. Am spus-o și atunci, când nu eram în zona guvernamentală  de ce nu e bine să faci deficite și orice criză să crezi că o rezolvi să nu te uiți cât crești deficitul? Iată! Anul acesta ne împrumutăm pe de o parte să rostogolim datoria creată cu ocazia acelor deficite  - și nu vă ascund să vă spun că sunt 80 de miliarde de lei care sunt necesar de împrumut pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare”, a arătat Câciu, într-o conferință de presă, potrivit News.ro.

”Vom reduce deficitul în continuare, dar plătim consecințele faptelor antecesorilor noștri. Să-și asume fiecare răspunderea, noi nu vrem să facem ceea ce au făcut cei dinainte”, a adăugat ministrul. 

Marea Britanie va testa, începând din iunie, săptămâna de muncă de patru zile. În România lipsește acordul poiitic pentru introducere CITEȘTE ȘI Marea Britanie va testa, începând din iunie, săptămâna de muncă de patru zile. În România lipsește acordul poiitic pentru introducere

Întrebat dacă a aflat pe ce au fost cheltuite miliardele de euro împrumutate de România în perioada în care Florin Cîțu a fost prim-ministru sau deținător al portofoliului Finanțelor Publice, actualul ministru, Adrian Câciu, a afirmat că există anchete oficiale cu privire la fondurile împrumutate.

”PSD, de foarte multe ori, a invocat faptul că acești bani pentru care România se împrumută nu se văd într-o anumită multiplicare economică, să-i spun mai simplu într-o bunăstare în buzunarul cetățeanului. Dau doar un exemplu apropo de banii împrumutați în guvernările anterioare: din ce am înțeles, în mod public, DNA a spus că sunt 93 de dosare în desfășurare. Iată, o parte din bani probabil că își regăsesc justificarea în aceste chestiuni care nu sunt tocmai, probabil, legale”, a afirmat Adrian Câciu. 

Marcel Ciolacu propune o schimbare în politica fiscală față de multinaționale: ”Trebuie oprit exportul acesta al veniturilor!” CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu propune o schimbare în politica fiscală față de multinaționale: ”Trebuie oprit exportul acesta al veniturilor!”

La mijlocul acestei luni, Guvernul a împrumutat 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe, a treia ieșire din acest an pe acest piețe.

viewscnt
Afla mai multe despre
caciu
finante
imprumut
datorie
guvern