ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe, a treia ieșire din acest an

ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe, a treia ieșire din acest an
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 mai 2022

Guvernul a împrumutat astăzi 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe prin două emisiuni de obligațiuni. Astfel, a împrumutat 1 miliard de dolari pe 5,5 ani și 750 de milioane de dolari pe 12 ani, relevă date analizate de Profit.ro. Aceasta este a treia ieșire pe piețele externe din acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

UPDATE 22.45 

Termenii finali ai împrumutului au fost stabiliți astfel - T+240 puncte de bază pentru obligațiunile pe 5,5 ani și la T+310 puncte de bază pentru cele pe 12 ani.

Cel mai recent statul român s-a împrumutat de pe piețele internaționale în ianuarie, când a avut două runde de emisiuni de obligațiuni, atât în euro, cât și în dolari. România a avut în ultimele luni probleme la împrumuturile de pe piața internă, atât ca urmare a majorării dobânzilor, cât și din cauza cererii destul de reduse din partea investitorilor.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

La momentul redactării articolului, titlurile pe 5,5 ani sunt la T+240 de puncte de bază (față de lansarea de dimineață de T+250 de puncte de bază), iar pe 12 ani, la T+310 puncte de bază, față de +320 în deschidere. Titlurile Trezoreriei SUA pe maturități similare (T) se situau azi în jurul a 3% pentru pentru maturități apropiate.

Aranjorii emisiunii sunt Citi, Erste, JP Morgan, RBI și SocGen.

De ce este important: La finele lunii ianuarie, într-o a doua ieșire pe extern într-o lună, Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, 1,25 miliarde euro pe 6 ani și încă 1,25 miliarde euro pe 12 ani. Ținta de împrumut pe piețele externe este de 10 miliarde de euro pentru acest an, destul de ridicată, iar autoritățile au rămas în urmă cu împrumuturile anul trecut, din cauza crizei politice, astfel că piețele se așteptau, într-o bună măsură, ca statul să fie mai activ față de programul obișnuit, care presupunea o ieșire la început de an, una în iulie și o alta pe final de an.

Mai devreme în ianuarie, Guvernul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe. Astfel, prin vânzarea de titluri pe 5 ani a atras 1,35 miliarde de dolari, iar prin vânzarea de titluri pe 10 ani suma de 750 milioane de dolari. În cadrul acestei emisiuni, Guvernul a oferit investitorilor și posibilitatea să preschimbe, cu noi titluri pe 10 ani obligațiuni mai vechi, din 3 emisiuni anterioare, scadente în februarie 2022, august 2023 și ianuarie 2024. Suma aferentă refinanțărilor este de 310 milioane de dolari, prin intermediul emisiunii pe 10 ani, ceea ce urcă totalul împrumuturilor pentru obligațiunile pe 10 ani la 1,06 miliarde dolari, iar suma totală contractată, inclusiv refinanțările, la 2,41 miliarde dolari.

Împrumuturile anunțate pentru anul acesta

Pentru întreg anul 2022, Guvernul are un necesar brut de finanțare de 145,4 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei.

De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.

Împrumuturile de anul trecut

În 2021, împrumuturile Guvernului au trecut de 104 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro, semnificativ sub necesarul de împrumut preconizat, de 136,2 miliarde de lei (deficit bugetar+rostogolirea datoriei). În contextul în care deficitul bugetar s-a situat în 2021 sub ținta de 7,13% din PIB, necesarul brut de finanțare s-ar putea să fi fost mai redus. Un impact pozitiv asupra finanțelor statului îl are și prima tranșă din granturile aferente PNRR,1,85 miliarde de miliarde de euro (9,15 miliarde lei), încasată la început de decembrie.

Împrumuturile de 104 miliarde de anul trecut sunt semnificativ mai mici față de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern în 2020, când necesarul de finanțare a fost 149 miliarde lei. În anul 2020, finanțele statului au fost puternic afectate de impactul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus. În 2019, împrumuturile s-au situat la 90,7 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
dolari