CCR a declarat neconstituțională legea PSD de suspendare a ratelor

CCR a declarat neconstituțională legea PSD de suspendare a ratelor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 mai 2020

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea inițiată de Partidul Social Democrat care prevede suspendarea ratelor cu până la 9 luni fără costuri și fără criterii de eligibilitate pentru debitori sub motivul că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens. PSD a modificat, între timp, și OUG 37 cu un conținut identic cu legea contestată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru suspendarea rambursării creditelor a fost formulată de Partidul Național Liberal, care a criticat inclusiv faptul că ar promova insecuritatea juridică și paralelismul legislativ, întrucât Guvernul a adoptat la finele lunii martie o Ordonanță care prevede suspendarea ratelor cu până la 9 luni.

Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor este neconstituțională, în ansamblul său.

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională decide - amenzile mărite în stare de urgență sunt neconstituționale! CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională decide - amenzile mărite în stare de urgență sunt neconstituționale!

Motivul este acela că adoptarea legii „determină apariția unor situații de incoerență și instabilitate legislative contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât are același obiect de reglementare cu cel al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020”.

Pe de altă parte, prevederile din lege au fost reluate în proiectul de adoptare a OUG 37/2020. Persoanele fizice nu trebuie să prezinte nicio justificare pentru a suspenda plata ratelor și această facilitate este acordată fără niciun cost debitorilor – Ordonanța prevede că dobânzile amânate sunt datorate și plătite eșalonat după perioada de creditare.

PNL a contestat și legea de adoptare a OUG 37, astfel că în cele din urmă CCR va dezbate și pe fond modificările propuse de PSD, nu doar pe formă.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate banci
coronavirus
suspendare rate coronavirus
amanare rate banci
psd