Cea mai mare bancă din Ucraina a fost naționalizată

Cea mai mare bancă din Ucraina a fost naționalizată
scris 19 dec 2016

Ucraina a naționalizat, duminică, cea mai mare bancă a țării, PJSK PrivatBank, după ce acționarii miliardari Igor Kolomoisky și Gennady Bogolyubov nu au respectat planul de recapitalizare a acesteia, informează Bloomberg.

“Luând în calcul problemele PrivatBank și importanța sistemică a acesteia pentru industria financiară și economie, banca centrală nu a mai putut aștepta. Acționarii au eșuat în ceea ce privește respectarea planului de recapitalizare”, a afirmat guvernatorul băncii centrale din Ucraina, Valeriya Gontareva.

Potrivit Wall Street Journal, salvarea băncii de către stat ar fi fost cerută chiar de cei doi miliardari, Igor Kolomoisky și Gennady Bogolyubov.

Privatbank avea, la 1 decembrie, un deficit de capital de 148 de miliarde de hryvnia (5,6 miliarde de dolari).

În noiembrie, presa a raportat că cel mai mare creditor din Ucraina ar fi acordat credite unor persoane de interiorul băncii, fără ca acestea să fie returnate, potrivit Deutsche Welle. Informațiile vehiculate au afectat grav încrederea clienților și investitorilor în instituția financiară. Circa 97% din creditele corporate din portofoliul băncii ar fi mers către companii controlate de acționarii instituției financiare, arată Reuters.

Goldman Sachs va plăti o amendă de 56,5 milioane dolari pentru manipularea ratelor de dobândă CITEȘTE ȘI Goldman Sachs va plăti o amendă de 56,5 milioane dolari pentru manipularea ratelor de dobândă

Potrivit ministrului ucrainean de Finanțe, Oleksandr Danylyuk, guvernul va emite obligațiuni în valoare de 43 de miliarde de hryvnia pentru a finanța salvarea băncii. Ulterior, statul intenționează să vândă banca.

În 1992, anul în care a fost înființată PrivatBank, Igor Kolomoisky era guvernatorul celei mai importante regiuni din punct de vedere industrial și financiar, însă ulterior a fost forțat, de către președintele Ucrainei, Petro Poroshenko, să părăsească funcția, în urma unor scandaluri de corupție. 

Conform unor surse citate de Financial Times, salvarea PrivatBank este o condiție impusă Ucrainei de către FMI pentru reluarea ajutorului financiar din partea instituției.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
nationalizare
banca
recapitalizare
capital
privatbank
fmi
igor kolomoisky
salvare