Credit Europe Bank a pierdut un proces colectiv cu ANPC. Comisioanele, eliminate din contractele de credit

Credit Europe Bank a pierdut un proces colectiv cu ANPC. Comisioanele, eliminate din contractele de credit
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 26 mai 2016

Tribunalul București a declarat abuzive mai multe clauze din contractele de credit garantate încheiate de Credite Europe Bank cu clienții persoane fizice înainte de 2008. La sesizarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, instanța a eliminat comisionul de administrare și pe cel de management al riscului din toate contractele băncii, dar și un comision pentru prestarea de servicii la cererea clientului, calculat la soldul creditului, introdus de bancă cu ocazia OUG 50/2010. Decizia poate fi atacată cu apel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Clienții Credit Europe Bank cu contracte încheiate înainte de 2008 ar putea plăti mai puțin la bancă pe ratele lunare, dacă decizia Tribunalului în dosarul în cauză este menținută de Curtea de Apel București.

Totul a pornit după ce, anul trecut, ANPC a primit două reclamații de la doi clienți ai băncii cu capital turcesc. ANPC a amendat banca în mai 2015 și a trimis procesul-verbal în instanță.

EXCLUSIV Ce oferte face BCR clienților care s-au judecat pe clauze abuzive CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce oferte face BCR clienților care s-au judecat pe clauze abuzive

Printre lucrurile considerate în neregulă de ANPC se numără comisionul de administrare lunar de 0,25% din valoarea soldului și un comision de management al riscului de 385,5 euro. Tribunalul București spune că aceste comisioane importante trebuie eliminate nu numai din contractele celor doi reclamanți, ci și din celelalte contracte de acest tip încheiate de bancă, în baza unor modificări introduse în noiembrie 2013 la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.

Pe lângă cele două comisioane, instanța a dispus și îndepărtarea din contracte a unei penalități de 50% peste dobânda curentă în caz de întârziere la plată, dar și un comision unic pentru servicii prestate la cererea clientului de 0,1% din soldul creditului, ce poate ajunge la 1.000 de euro și nu poate fi mai mic de 50 de euro.

Ironic, Credit Europe a introdus acel comision unic în 2010, când a implementat Ordonanța de Guvern nr. 50, care obliga băncile să transparentizeze costurile contractuale și să limiteze numărul de comisioane. Banca în cauză a ales să ceară sume uriașe clienților în cazul în care vor o adresă cu detaliile la zi ale creditului, în cazul în care vor să facă o rambursare anticipată parțială sau totală a creditului, în condițiile în care OUG 50 elimina inclusiv comisioanele pentru rambursarea anticipată.

Bancpost a solicitat instanței ridicarea excepției de neconstituționalitate pe Legea dării în plată CITEȘTE ȘI Bancpost a solicitat instanței ridicarea excepției de neconstituționalitate pe Legea dării în plată

Aceeași sumă trebuia plătită băncii și pentru obținerea unui acord de închiriere sau de comodat pentru imobilul adus în garanție, pentru modificarea structurii de garantare sau pentru emiterea unui acord de construire sau demolare a imobilului ipotecat.

Tribunalul a menținut procesul-verbal în cauză și a confirmat o amendă de 400 de lei aplicată băncii, dar a respins celelalte capete de cerere ale ANPC, inclusiv pe cel care vizează restituirea sumelor încasate de bancă fără temei. Instanța nu a redactat încă motivarea deciziei, însă din celelalte procese dintre bănci și ANPC, unde Autoritatea a avut câștig de cauză, magistrații au arătat că cei păgubiți pot cere returnarea sumelor pe cale individuală.

La începutul lunii, ANPC a pierdut pe fond un proces cu Bancpost și un altul cu OTP Bank, în care denunța mai multe posibile clauze abuzive din contractele de credit ipotecar încheiate de cele două bănci înainte de 2010. Clauzele dădeau dreptul băncilor să modifice unilateral rata dobânzii, iar în cazul Bancpost și nivelul comisioanelor și taxelor.

La începutul anului, ANPC câștiga definitiv cu OTP Bank unul din cele patru procese cu efecte erga omnes, decizie despre care Profit.ro a scris pe larg aici.

ANPC a mai câștigat pe fond și un dosar cu Banca Românească și unul cu Alpha Bank, dar a pierdut un litigiu cu Credit Europe Bank IFN, care face parte tot din grupul Credit Europe.

EXCLUSIV Băncile vor raporta Fiscului operațiunile de peste 15.000 euro, dar și beneficiarii reali. Notarii și executorii nu mai pot refuza să dea informații CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Băncile vor raporta Fiscului operațiunile de peste 15.000 euro, dar și beneficiarii reali. Notarii și executorii nu mai pot refuza să dea informații

Autoritatea se mai judecă și cu BCR, Volksbank (Banca Transilvania, după preluare), Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, ING Bank și BCR Banca pentru Locuințe. Unele dosare au fost blocate de excepțiile de neconstituționalitate ridicate de bănci împotriva legii 193/2000, din motivul că modificările din 2013 ar fi retroactive. Dosarele încep să fie repuse pe rolul instanțelor, după ce Curtea Constituțională a respins acțiunea băncilor.

Credit Europe Bank ocupa locul 16 în topul băncilor după active la finele anului trecut, cu o cotă de piață de 1,21%.

Grupul este printre primele entități financiare din România care au depus contestații la notificările clienților de dare în plată, după ce legea 77/2016 a intrat în vigoare pe 13 mai. Pe portalul instanțelor sunt înregistrate 6 astfel de contestații ale băncii sau instituției financiare nebancare din grup.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit europe banl
clauze abuzive
proces clauze abuzive