Deutsche Bank: Inflația ar putea fi o problemă care nu va dispărea, ci ar putea provoca o criză în anii viitori

Deutsche Bank: Inflația ar putea fi o problemă care nu va dispărea, ci ar putea provoca o criză în anii viitori
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2021

Inflația ar putea fi o problemă care nu va dispărea, fiind mai probabil să persiste și să conducă la o criză în anii viitori, potrivit unui avertisment al economiștilor băncii germane Deutsche Bank, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o estimare care depășește cu mult consensul autorităților și al Wall Street, Deutsche Bank a emis un avertisment dur potrivit căruia concentrarea pe măsurile de stimulare și respingerea temerilor legate de inflația se va dovedi a fi o greșeală, dacă nu pe termen scurt atunci pentru 2023 și dincolo de acesta, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Analiza face referire în special la Rezerva Federală a Statelor Unite și a politicii sale care va tolera inflația ridicată de dragul unei redresări complete și incluzive.

Potrivit Deutsche Bank, intenția Fed de a nu înăspri politica monetară până când inflația nu va accelera în mod durabil va avea un impact grav.

”Consecințele întârzierii va fi o perturbare mare a activităților economice și financiare, decât dacă Fed ar acționa în  final. În schimb, aceasta ar putea crea o recesiune semnificativă și ar declanșa un lanț de turbulențe financiare la nivel mondial, în special pe piețele emergente”, au scris economistul șef al Deutsche Bank și alți economiști ai instituției financiare.

În cadrul politicii sale față de inflație, Fed nu va majora dobânzile și nu va reduce achizițiile de active până când nu va observa un progres substanțial” către obiectivele sale incluzive.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au spus că nu se află aproape de aceste obiective.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

Între timp, indicatori precum prețurile de consum și cheltuielile personale de consum sunt cu mult peste obiectivul Fed al unei inflații de 2%.

Oficialii băncii centrale afirmă că actuala accelerare a inflației este temporară și va încetini atunci când perturbările provocate de pandemia de coronavirus în lanțurile de aprovizionare vor dispărea.

Analiștii Deutsche Bank nu sunt de acord cu această opinie, afirmând că măsurile de stimulare agresive și schimbările economice fundamentale vor genera o inflație pe care Fed nu este pregătită să o combată.

”Ar putea să mai dureze un an, până în 2023, dar inflația va reapărea. Și, în timp ce este admirabil că această răbdare se datorează faptului că prioritățile Fed se îndreaptă către obiective sociale, neglijarea nivelului inflației face ca lumea să stea pe o bombă cu ceas. Efectele ar putea fi devastatoare, în special pentru cei mai vulnerabili din societate”, avertizează Folkerts-Landau.

Poziția Deutsche Bank nu este împărtășită pe scară largă de economiști.

Majoritatea analiștilor de pe Wall Street sunt de acord cu opinia Fed că actualele presiuni inflaționiste sunt tranzitorii și se îndoiesc că vor avea loc schimbări de politici monetare în curând.

Jan Hatzius, economist-șef la Goldman Sachs, a declarat că există ”motive puternice” pentru a susține poziția Fed. Unul dintre ele pe care îl menționează este probabilitatea ca expirarea indemnizațiilor sporite de șomaj să îi trimită pe lucrători înapoi la locurile de muncă în lunile următoare, reducând presiunile salariale. În ceea ce privește presiunile prețurilor, Hatzius a spus că acestea vor scădea și vor ajunge mai aproape de normal.

”Toate acestea sugerează că oficialii Fed pot respecta planul lor de a ieși doar treptat din poziția actuală de politică relaxată”, a scris Hatzius.

Această politică va fi o greșeală, potrivit opiniei Deutsche Bank.

Raiffeisen Bank a atras peste 1,2 miliarde lei prin a doua emisiune de obligațiuni verzi CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank a atras peste 1,2 miliarde lei prin a doua emisiune de obligațiuni verzi

Congresul SUA a aprobat până acum peste 5.000 de miliarde de dolari sub formă de stimulente asociate pandemiei, iar Fed aproape că și-a dublat bilanțul, prin achiziții lunare de active, până la aproape 8.000 de miliarde de dolari.

Stimulentele continuă să fie acordate, chiar și cu o economie care ar urma să crească cu un ritm de aproximativ 10% în al doilea trimestru și cu crearea, în medie, a 478.000 de locuri de muncă pe lună în 2021.

”Niciodată nu am văzut o astfel de politică fiscală și monetară expansivă coordonată. Acest lucru va continua în timp ce ce producția va depăși potențialul ”, a spus Folkers-Landau.

Echipa Deutsche consideră că inflația viitoare ar putea semăna cu experiența din anii 1970, un deceniu în care inflația a avut o medie de aproape 7%, fiind chiar de două cifre în diferite momente.

Creșterea prețurilor la alimente și energie, împreună cu renunțarea la controlului prețurilor au contribuit la intensificarea inflației în perioada respectivă.

Paul Volcker, președintele Fed de atunci, a condus efortul de a contracara inflația, dar a trebuit să utilizeze creșteri dramatice ale ratei dobânzii, care au declanșat o recesiune.

Echipa Deutsche este îngrijorată de faptul că un astfel de scenariu ar putea avea loc din nou.

”Deja, multe surse de creștere a prețurilor se infiltrează în economia SUA. Chiar dacă sunt tranzitorii pe hârtie, ar putea alimenta așteptările, la fel cum au făcut-o în anii 1970 ”, au spus ei.

”Riscul este că, chiar dacă sunt încorporate doar câteva luni, pot fi dificil de ținut sub control, mai ales cu stimulente atât de mari.”

Potrivit Deutsche Bank,  majorările ratei dobânzii ”ar putea provoca ravagii într-o lume cu datorii mari”, probabil cu crize financiare în special în economiile emergente, unde creșterea nu va putea depăși costurile mai mari de finanțare.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
inflatie