EXCLUSIV OTP și Intesa au depus oferte indicative apropiate ca valoare pentru Garanti România. Banca Transilvania, interesată și ea din nou de achiziție

EXCLUSIV OTP și Intesa au depus oferte indicative apropiate ca valoare pentru Garanti România. Banca Transilvania, interesată și ea din nou de achiziție
Oana Osman
Oana Osman
scris 30 ian 2020

Ungurii de la OTP Bank și italienii de la Intesa Sanpaolo Bank au depus oferte indicative apropiate ca valoare pentru achiziția Garanti România, potrivit surselor Profit.ro. Interes pentru achiziție a manifestat și Banca Transilvania, liderul pieței locale după active, care a mai avut și în 2017 discuții pentru preluarea Garanti, dar neconcretizate nici atunci cu o ofertă.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Garanti BBVA a scos la vânzare banca din România, iar băncile interesate au început procesul de due dilligence anul trecut, după cum au arătat, săptămâna trecută, sursele Profit.ro. Garanti România este controlată de Garanti BBVA Turcia printr-o companie din Olanda. Banca din Turcia este deținută în proporție de 49,85% de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), una dintre cele mai mari instituții financiare din lume, cu afaceri în principal în Spania și America Latină.

Față de alte bănci scoase la vânzare sau vândute în ultima perioadă în România, Garanti Bank are o calitate foarte bună a portofoliului de clienți, a fost ferită de probleme similare celor care au afectat bănci precum Volksbank, Bancpost (cumpărate de Banca Transilvania) sau Banca Românească (preluată recent de EximBank), și a încheiat anul trecut cu cel mai bun rezultat din istoria prezenței sale în România. Situație care va fi reflectată de preț, cumpărătorul nemaiputând marca un câștig de capital (ca în cazul tranzacțiilor menționate), ci doar avantajul preluării unui portofoliu bun, cu sinergii ce permit reducerea costurilor.

La jumătatea anului trecut, de când datează ultima raportare oficială, Garanti a anunțat un profit de aproape 78 de milioane de lei, cu 20% peste cel din perioada similară din 2018. Volumul total al creditelor în bilanțul băncii era de 7,19 miliarde de lei.

EXCLUSIV OTP Bank este în negocieri pentru achiziția Garanti Bank CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP Bank este în negocieri pentru achiziția Garanti Bank

La finele lui 2018, Garanti avea active de 10,26 miliarde de lei  și o cotă de piață de 2,27%. Pentru cele două bănci care au depus oferte indicative, achiziția le-ar permite creșterea cotei de piață către 5%. OTP avea active de 11,06 miliarde de lei la finele lui 2018 și o cotă de piață de 2,45%. O eventuală fuziune cu Garanti i-ar permite să depășească Alpha Bank, locul 8 după active, rămânând sub CEC Bank (locul 7, cu 6,5% din piață).

Intesa Sanpaolo Bank are o cotă de piață sub 2% și până în 100.000 de clienți, fiind în prezent a 11-a bancă din România cu active de aproape 9 miliarde de lei. Italienii au păstrat până acum o prezență redusă în România, deși la nivel european reprezintă una dintre cele mai mari bănci. Intesa Sanpaolo SpA este cea mai mare bancă de retail din Italia și a doua după active totale. Are aproape 20 milioane de clienți, din care 12 milioane în Italia. S-a extins la nivel internațional cu 1.100 de sucursale și 7,5 milioane de clienți, inclusiv prin filiale active în sectorul bancar comercial în 12 țări din Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, și o rețea internațională de specialiști pentru clienții corporate în 25 de țări. În primul trimestru din 2019, profitul net al băncii italiene s-a situat la 1,05 miliarde de euro (1,18 miliarde de dolari), peste așteptările analiștilor, de 900 milioane de euro, iar Indicele de adecvare al capitalului Tier 1 era de 13,5%, unul din cele mai ridicate din Italia.

Finanțele propun 2 miliarde de lei plafon de garanții pentru anul 2020 în programul Prima Casă CITEȘTE ȘI Finanțele propun 2 miliarde de lei plafon de garanții pentru anul 2020 în programul Prima Casă
Atât italienii, cât și ungurii vor să câștige cote de piață în România.
 
Intesa a fost printre băncile interesate recent de Banca Românească, preluată în final de EximBank, dar nu a făcut până acum nicio achiziție semnificativă pe piața locală, în afară de fuziunea cu Veneto, care să-i crească prezența locală mai aproape de pretențiile unei instituții financiare de dimensiunea sa la nivel european. Ignacio Jaquotot, membru în top managementul Grupului Intesa Sanpaolo, responsabil cu subsidiarele internaționale, declara, în 2018, într-o întâlnire cu presa, la Milano, că Intesa consideră România o țară strategică pentru investiții”.“Avem o bancă de nivel secund. Înțelegem că e greu să crești repede. Tocmai am implementat o tranzacție cu succes, cu Veneto Banca. Nu a fost simplu, dar am reușit ca aproape să ne dublăm cota de piață în România”, spunea Jaquetot, precizând că banca dorea să mai câștige câteva puncte procentuale de piață, dorință cre nu s-a putut concretiza ulterior prin preluarea Băncii Românești.
 
Mult mai mici ca dimensiune, dar mai agresivi în achiziții, grupul ungar OTP, a dus o politică de extindere rapidă în Europa Centrală și de Est în perioada de după criză. OTP România a achiziționat subsidiara portughezilor de la Millennium Bank în 2015, dar când a încercat să cumpere și Banca Românească de la grupul elen NBG, s-a lovit de opoziția Băncii Naționale a României. BNR nu a acceptat să avizeze tranzacția, deși Consiliul Concurenței își dăduse acordul, iar ungurii oferiseră grecilor cel mai bun preț pentru Banca Românească, refuz anunțat în premieră de Profit.ro.
 
"OTP Bank Romania este interesată să se extindă pe piața locală prin creștere organică, rămânând deschisă achizițiilor. Dacă apar astfel de oportunități, le vom analiza", au transmis reprezentanții OTP săptămâna trecută, fără a comenta pe subiectul negocierilor pentru Garanti.
 
Pentru Banca Transilvania, ajuns deja lider local în funcție de active prin mai multe achiziții, revenirea interesului pentru preluarea Garanti (după discuți similare și în 2017), poate fi explicată prin intenția de consolidare a poziției pe piață și prin oportunitatea creșterii bazei de clienți, cu economii de costuri, preluând un portofoliu bun. Achizițiile din ultima perioadă au presupus însă eforturi semnificative pentru integrarea băncilor preluate, care ar trebui reluate în cazul unei noi fuziuni. Banca Transilvania nu depusese însă o ofertă indicativă pentru Garanti odată cu OTP și Intesa, potrivit informațiilor Profit.ro. Activele Grupului BT crescuseră cu aproape 11% la 86,4 miliarde lei la finalul trimestrului trei din 2019. Creditele au urcat cu 6,5% până la 40,3 miliarde lei, iar depozitele clienților au avut un avans de 9,6% la 71,4 miliarde lei.  Pe total, profitul net consolidat al Grupului a fost de 1,57 miliarde de lei, din care cel al băncii de 1,39 milioane lei, în creștere cu 41,5%.

Acționarul Garanti România nu este presat de pierdere să vândă banca, având în vedere că aceasta a raportat profit în fiecare an între 2013 și 2018 cu excepția anului 2016. Pe de altă parte, profitabilitatea rămâne sub media pieței, randamentul capitalurilor fiind de circa 11% în 2017 și 9% în 2018, comparativ cu un nivel mediu al ROE de aproape 13%, respectiv 15%.

În ultimii ani au fost încheiate mai multe fuziuni, precum Banca Transilvania-Bancpost, Patria Bank-Carpatica, First Bank-Leumi Bank și, cel mai recent, EximBank - Banca Românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
garanti bank
otp
intesa
banca transilvania