EXCLUSIV Topul integral al băncilor după active în 2015. Primele trei bănci au 42% din piață

EXCLUSIV Topul integral al băncilor după active în 2015. Primele trei bănci au 42% din piață
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 apr 2016

Lupta după cotă de piață în vârful sistemului bancar s-a ascuțit anul trecut, după preluarea Volksbank de către Banca Transilvania, care a venit foarte aproape de locul doi, ocupat de francezii de la BRD Societe Generale. Dispariția Volksbank a permis turcilor de la Garanti să prindă locul 10 după cota de piață, singura intrare nouă în top. Băncile mici au continuat să-și piardă din importanță, iar concentrarea activelor în bilanțurile marilor bănci a crescut față de 2014.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Activele sistemului bancar din România au crescut anul trecut la 377,3 miliarde de lei, cu 13,1 miliarde de lei peste nivelul din 2014. Băncile nu au crescut activele doar din creditarea statului anul trecut, așa cum au făcut în cei trei ani de dinainte, ci și din creditarea economiei private, unde creșterea soldului a fost de 3%. Creditul neguvernamental în lei a crescut cu 19,7% în decembrie 2015, față de decembrie 2014, la 110,2 miliarde de lei. Pe de altă parte, creditul în valută a scăzut, în 2015, cu 9,9%, la 107,2 miliarde de lei.

Concentrarea activelor a crescut anul trecut. Cele mai mari trei bănci locale împărțeau între ele peste 41,4% din activele din sistem, față de 38,4% la finele lui 2014, în timp ce primele zece bănci dețineau 88,3% din totalul activelor, față de 77,1% în 2014.

Banca Comercială Română, deținută de austriecii de la Erste a rămas pe primul loc în topul băncilor, dar cu o cotă de piață mai mică cu aproape jumătate de punct procentuale, de 15,7%. BRD Societe Generale a reușit să crească bilanțul suficient pentru a păstra poziția a doua, cu o cotă de 13%, însă Banca Transilvania a venit puternic din urmă, cu un portofoliu mai mare de credite ca urmare a preluării Volksbank.

De altfel, lupta pentru locul doi e și mai strânsă la începutul acestui an. Clasamentul pe ianuarie arată că Banca Transilvania este la doar 0,12 puncte procentuale în spatele BRD, care și-a redus bilanțul la 12,6%, potrivit datelor preliminare raportate de băncile comerciale.

Panama Papers: Țiriac și-a pus averea într-o fundație privată din Panama, unde este și Mangold, prin Mossack Fonseca. Reacția lui Țiriac CITEȘTE ȘI Panama Papers: Țiriac și-a pus averea într-o fundație privată din Panama, unde este și Mangold, prin Mossack Fonseca. Reacția lui Țiriac

Austriecii de la Raiffeisen Bank și-au consolidat poziția a patra în clasament, în fața celor de la UniCredit. Banca de stat CEC Bank a pierdut din cota de piață, după vârful atins în 2014, dar se menține în fața olandezilor de la ING Bank, care au câștigat, însă, peste un punct procentual în cotă de piață.

Băncile grecești au continuat să-și reducă bilanțurile anul trecut.

Alpha Bank, cea mai mare bancă cu acționariat elen din România, a pierdut aproape 0,7 puncte procentuale din cota de piață și a ajuns la puțin sub 4%, în timp ce Bancpost a scăzut până la 3%, dar a avansat o poziție în clasament ca urmare a dispariției Volksbank care avea la finele lui 2014 o cotă de aproape 3,4% și de 2,3% la finele lunii septembrie, înainte să fie absorbită de Banca Transilvania.

Piraeus Bank a pierdut accelerat cotă de piață și a căzut de pe 11 pe poziția a 13-a după ce ponderea băncii în total active a scăzut de la 2,47% la 1,9%.

Garanti Bank a reușit o creștere importantă a portofoliului, care i-a permis să treacă treacă pe locul 10 de pe poziția a 13-a, și a luat și fața Citibank, care a avansat o poziție prin dispariția Volksbank, până pe 11.

Din clasamentul general a a dispărut și Millennium Bank, care a cedat jumătatea de punct procentual din cotă către OTP Bank. Banca cu acționariat maghiar a reușit să crească cu aproape un punct procentual cota de piață și a reușit să spargă pragul de 2% și să sară de pe poziția a 15-a pe locul 12. Totodată, și Royal Bank of Scotland și-a închis afacerile pe care le derula prin sucursala din România, dar cota de piață a băncii era, oricum, una nesemnificativă.

Sistemul bancar a făcut profit (record, în termeni nominali) de 4,9 miliarde de lei în 2015, umflat de tranzacția Banca Transilvania – Volksbank, după o pierdere record în 2014.

 

EXCLUSIV Topul integral al băncilor după active în 2015. Primele trei bănci au 42% din piață

viewscnt
Afla mai multe despre
top banci
top banci 2015
cota de piata banci
volksbank
bcr
transilvania