GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei

GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 22 mar 2023

Producția de credite noi în lei a scăzut puternic în ultimele luni, pe fondul creșterii dobânzilor. Mai mult, inflația mare face ca până și creditul ipotecar nou să aibă o dinamică reală negativă, iar creșterea de sold este cea mai anemică de când sunt date. Firmele au redus puternic cererea de credite în monedă națională și s-au îndreptat către euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Combinația dintre inflație, dobânzi mai mari și consum în scădere a lovit producția băncilor de credite. Mai mult, soldul creditului scade și el în termeni reali de mai multe luni ca urmare a inflației ridicate.

Cele mai afectate sunt creditele pentru populație, în condițiile în care acestea sunt disponibile doar în lei, monedă pentru care am avut și cea mai mare creștere a dobânzilor.

Analist Morgan Stanley: Fiecare ciclu de înăsprire monetară din partea Fed s-a încheiat cu recesiune sau criză în ultimii 70 de ani. La fel va fi și de această dată CITEȘTE ȘI Analist Morgan Stanley: Fiecare ciclu de înăsprire monetară din partea Fed s-a încheiat cu recesiune sau criză în ultimii 70 de ani. La fel va fi și de această dată

Pe de altă parte, venitul disponibil scade în termeni reali: creșterile de salarii sunt cu un pas în urma inflației, care a accelerat din nou în februarie, până la 15,5% pe an.

Afaceri noi mai mici pentru bănci

Băncile au acordat, în ultimele 12 luni încheiate în ianuarie, credite noi în lei în valoare de 89,5 miliarde de lei, în scădere cu circa 3% față de volumul acordat în anul anterior. Media mobilă a scăzut de la o dinamică de peste 30% în prima parte a anului trecut la o contracție de 3% în ianuarie. Mai mult, ajustat cu inflația medie, dinamica este în teritoriu negativ de 6 luni deja și a ajuns la -15%, cea mai mare scădere din ultimul deceniu.

GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei

Creditul nou de consum a scăzut cu peste 20% în termeni reali (medie mobilă ajustată cu inflația), după ce la începutul lui 2022 creștea cu 40%.

Soldul împrumuturilor de consum este aproape plat, cu o creștere anuală nominală de sub 2% la 62,4 miliarde de lei.

FOTO Avertisment: Clienții BCR sunt vizați de tentative de fraudă în mediul online CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment: Clienții BCR sunt vizați de tentative de fraudă în mediul online

Împrumuturile de nevoi personale au căzut pe sold, în termeni reali, cu aproape 12% în ultimul an, a 34-a lună consecutivă de scădere.

GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei

Populația a luat credite noi pentru locuințe de la bănci de 23,8 miliarde de lei în ultimul an, cu 11% mai mult decât în anul precedent. În termeni reali, însă, creditul nou pentru locuințe a scăzut ca medie mobilă anuală cu circa 3% în decembrie și ianuarie.

Angajaților Silicon Valley Bank li s-a oferit să mai lucreze 45 de zile, cu 1,5 ori salariul lor, de către Federal Deposit Insurance Corp CITEȘTE ȘI Angajaților Silicon Valley Bank li s-a oferit să mai lucreze 45 de zile, cu 1,5 ori salariul lor, de către Federal Deposit Insurance Corp

Soldul creditelor pentru locuințe a crescut cu puțin peste 4% în ultimul an, la 105,6 miliarde de lei, cea mai slabă dinamică de când avem date de la Banca Națională. Datele sunt și mai slabe dacă ajustăm cu inflația: soldul a scăzut cu peste 9% în termeni reali, de departe cel mai prost rezultat istoric.

GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei

Creditele noi în lei includ și refinanțările sau conversiile. Totodată, o parte dintre aceste împrumuturi sunt pe termen scurt, astfel că ies repede din soldul total al creditelor.

GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei

Firmele fug către valută

Societățile comerciale au luat credite noi în lei de 38,9 miliarde de lei în ultimul an, cu 7% mai puțin decât în anul precedent. Dinamica ajustată cu inflația arată o scădere de aproape 19%, cea mai mare din ultimul deceniu.

GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei

Soldul creditului pentru firme a crescut în ultimul an cu peste 19% la 178 de miliarde de lei. Dinamica este în scădere în ultimele luni.

GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei

Creditul în lei a crescut pe sold cu sub 6% în ultimul an la 98,4 miliarde de lei, în condițiile în care firmele au reacționat rapid la dobânzile mai mari și au redus cererea de finanțare în monedă națională.

ULTIMA ORĂ BNP Paribas sistează operațiunile din România ale Cetelem CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BNP Paribas sistează operațiunile din România ale Cetelem

Soldul a scăzut în termeni reali pe lei cu circa 8%, dar a urcat pe total cu 3,5%, grație dinamicii de peste 23% în valută.

GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei

Băncile au acordat credite noi în euro de 6,9 miliarde de euro în ultimul an, în creștere cu peste 90% față de anul precedent. Dinamica ajustată cu inflația a împrumuturilor noi în euro se menține deosebit de ridicată în context istoric la 67% pe an, cea mai ridicată de când avem date comparabile de la BNR. Creditul în valută a crescut cu 42% pe sold în ianuarie față de ianuarie 2022 la circa 16,2 miliarde de euro echivalent.

GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit consum
credit locuinte
credit firme
depozite