GRAFICE Creditul în lei începe să-și revină. Stocul de credite ipotecare a crescut, cel mai mult din 2023, pe final de an. Firmele caută din nou împrumuturile în monedă națională

GRAFICE Creditul în lei începe să-și revină. Stocul de credite ipotecare a crescut, cel mai mult din 2023, pe final de an. Firmele caută din nou împrumuturile în monedă națională
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 ian 2024

Cererea de credit în lei de la bănci a început să-și revină pe finalul lui 2023, pe fondul unei scăderi a ratelor interbancare. Se remarcă revenirea apetitului companiilor pentru împrumuturile în monedă națională, precum și cel mai bun trimestru din an pentru stocul de împrumuturi ipotecare, afectat de creșterea mare a dobânzilor, frelevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditarea în lei a fost puternic limitată de creșterea dobânzilor, mai ales începând cu a doua jumătate a lui 2022.

INFOGRAFIC România este astăzi cea mai scumpă piață spot de electricitate din Europa CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC România este astăzi cea mai scumpă piață spot de electricitate din Europa

În câteva luni, ratele la creditele noi în lei s-au dublat, ceea ce a făcut ca împrumuturile în monedă națională să devină inaccesibile pentru mulți români, mai ales la creditele pe termen lung, cum sunt cele pentru achiziția de locuințe.

De la o dinamică anuală de două cifre a creditului ipotecar în lei, care a ținut circa un deceniu, în 2023 ritmul s-a prăbușit la sub 1%, ceea ce înseamnă că de fapt stocul de împrumuturi a scăzut în termeni reali, dacă luăm în calcul inflația ridicată, arată calculele Profit.ro, pe baza datelor de la Banca Națională a României.

Sistemul bancar a trecut pe excedent de lichiditate începând cu toamna lui 2022, lucru ce a dus la stabilizarea dobânzilor din piață. Cel mai mult au beneficiat de această relaxare de facto a politicii monetare cei cu împrumuturi în curs, legate de ROBOR.

România are cele mai mici prețuri din UE la alimente și băuturi nealcoolice CITEȘTE ȘI România are cele mai mici prețuri din UE la alimente și băuturi nealcoolice

Totodată însă, după ce au ajuns la peste 8,4% în primăvara lui 2023, și dobânzile anuale efective la credite ipotecare noi au scăzut la circa 8%, chiar dacă IRCC este fixat în jurul a 6%.

Stocul de credite în lei pentru locuințe a crescut în decembrie cu 584 de milioane de lei față de noiembrie, cel mai mare avans lunar de după vara lui 2022. Mai mult, pe ansamblul trimestrului al patrulea, stocul a crescut în medie cu aproape 520 de milioane de lei, față de 290 de milioane de lei în trimestrul precedent, respectiv o scădere în primele două trimestre ale anului trecut, fiind și cel mai bun trimestru de după jumătatea lui 2022.

În termeni anuali, dinamica a revenit la 2% în decembrie, după 0,7% toamnă.

Premierul Vietnamului vine la București. România și Vietnam vor coopera în mai multe afaceri CITEȘTE ȘI Premierul Vietnamului vine la București. România și Vietnam vor coopera în mai multe afaceri

În ansamblu, dacă includem și împrumuturile ipotecare în valută, creditul pentru locuințe a scăzut anul trecut cu 0,4% la 105,8 miliarde de lei. Băncile mai au fluxuri foarte mici de împrumuturi noi în valută către populație, ca urmare a restricțiilor introduse de BNR după criza financiară.

Creditul de consum a crescut cu 4,2% în termeni anuali, față de sub 1% în primăvara anului trecut, până la 65,4 miliarde de lei. Soldul a scăzut în decembrie față de noiembrie, dar acest lucru se întâmplă în aproape fiecare an în perioada de iarnă. Soldul de împrumuturi de consum în lei a crescut cu 6,7% anul trecut, cât rata inflației, până la 59,4 miliarde de lei, ritm dublu față de cel de la jumătatea anului.

Un efect mult mai important al scăderii dobânzilor a fost cel asupra creditelor pentru firme în monedă națională. Soldul acestora a crescut anul trecut cu 8,8%, peste rata inflației, până la 105,8 miliarde de lei, cel mai bun ritm de după noiembrie 2022. Finanțarea în monedă națională a firmelor a fost puternic afectată de creșterea dobânzilor, care a fost chiar mai rapidă decât în cazul populației. Așa s-a ajuns de la o creștere de peste un sfert a soldului în 2022 la o contracție de aproape 4% în primăvara lui 2023.

Finanțarea firmelor a rămas relativ susținută anul trecut, chiar dacă cu un ușor recul, creditul în lei fiind suplinit parțial de cel în valută. În ansamblu, soldul a crescut anul trecut cu 10,3%, la 194,7 miliarde de lei, un ritm la jumătate față de cel din anul precedent. Creditul în valută a crescut anul trecut cu 11,6%, la 17,9 miliarde de euro echivalent.

INFOGRAFIC Creșterea TVA a accelerat tranzacțiile imobiliare CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Creșterea TVA a accelerat tranzacțiile imobiliare

După un ritm foarte ridicat din toamna lui 2022 și până în primăvară (care ajunsese la peste 45% în termeni anuali!), dinamica soldului în valută s-a mai temperat în a doua parte a anului, pe măsură ce au crescut și dobânzile la euro – deși decembrie, cu o creștere de peste 200 de milioane de euro, a fost cea mai bună lună după martie.

Dacă tragem linie și ajustăm cu inflația: anul trecut a scăzut cu 4,9% creditarea populației – dar rata reală ajunsese și la -11% în februarie; creditul în lei pentru populație a scăzut cu 2,6%, cel în valută cu 19,1%; creditul de consum a scăzut cu 2,2%, cel în lei a crescut cu 0,1%, dar cel în valută s-a redus cu 20,8%; creditul pentru locuințe s-a redus cu 6,6%, componenta în lei cu 4,3%, cea în valută cu 18,4; creditul acordat firmelor a crescut cu 3,5%, din care 2% e creșterea pe lei și 4,7% cea pe valută.

Analiștii estimează că BNR va reduce dobânda cheie în acest an, posibil începând cu luna mai, ceea ce va duce la o reducere a referințelor în piață în cele din urmă, dacă se va menține excedentul de lichiditate. Scăderea IRCC va fi însă întârziată de modul de calcul al acestui indicator.

Boloș, după discuțiile cu protestatarii: Revendicările țin de decizia Comisiei Europene. Subvențiile din fondurile europene, de 13 miliarde de euro, ar fi periclitate CITEȘTE ȘI Boloș, după discuțiile cu protestatarii: Revendicările țin de decizia Comisiei Europene. Subvențiile din fondurile europene, de 13 miliarde de euro, ar fi periclitate

O reducere a dobânzilor va stimula creșterea creditului, în timp ce reducerea inflației va duce la o dinamică mai mare în termeni reali. Totodată, creșterea salariilor s-a menținut ridicată pe finalul anului trecut, cu o dinamică anuală de peste 15% în noiembrie sau de aproape 8% în termeni reali, ceea ce înseamnă un venit disponibil mai ridicat și o capacitate mai mare de îndatorare.

În cazul firmelor însă, cererea de credit ar putea fi limitată de creșterea fiscalității la începutul anului curent – în cazul unor societăți. Pe de altă parte, economia este așteptată să accelereze în acest an, ceea ce ar putea crește și cererea de finanțare din partea firmelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit consum
credit locuinte
credit firme
credit lei
credit valuta