Guvernul și Eximbank anticipau că Blue Air ar putea să nu ramburseze împrumutul de 300 de milioane de lei. Avioanele puse garanție erau deja gajate, un teren era în pădure

Guvernul și Eximbank anticipau că Blue Air ar putea să nu ramburseze împrumutul de 300 de milioane de lei. Avioanele puse garanție erau deja gajate, un teren era în pădure
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 sep 2022

Guvernul a acordat o garanție de stat pentru un împrumut de 300 de milioane de lei oferit prin banca de stat Eximbank companiei Blue Air în 2020, când a semnat pentru un împrumut de urgență acordat și Tarom. Încă de la momentul acordării creditului, analizele realizate de Eximbank și de Guvern susțineau că Blue Air este într-o situație financiară precară, cu datorii de câteva ori mai mari decât activele, și că există un risc mare ca sumele să nu fie recuperate. Mai mult, statul a acceptat să preia drept gaj avioane care fuseseră deja gajate ANAF și unei alte companii, precum și un teren neconstruibil situat într-o pădure.

Profit.ro a semnalat această situație și în urmă cu doi ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Suspendarea activității Blue Air, care a lăsat mii de pasageri cu ochii în aer, riscă să lovească adânc și contribuabilii, dacă operatorul aerian nu se va redresa financiar. Ar fi prima insolvență a unei companii mari salvată cu bani de la buget în criza COVID-19, însă în acest caz și statul a contribuit la deteriorarea situațiilor financiare prin politicile din timpul epidemiei.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
EXCLUSIV FOTO Hartmut Jenner, CEO Kärcher Group: Pregătim extinderea în România. Piața încă nu este saturată. Ținta pe 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Hartmut Jenner, CEO Kärcher Group: Pregătim extinderea în România. Piața încă nu este saturată. Ținta pe 5 ani

Statul a împrumutat Blue Air cu 300 de milioane de lei, pe 6 ani, în octombrie 2020, în timpul pandemiei, un credit similar ca valoare fiind acordat și companiei de stat Tarom, în condițiile în care industria de transport aerian a fost sever afectată de pandemie și de restricțiile de circulație adoptate de stat.

Operațiunea s-a făcut printr-o garanție de stat folosită pentru un împrumut acordat de banca de stat Eximbank în două tranșe egale, după aprobarea procedurii de ajutor de stat de către Comisia Europeană.

Înainte de a acorda împrumutul de 63 de milioane de euro echivalent, Eximbank a realizat o analiză care susținea că, pe de o parte, societatea nu mai poate continua activitatea fără finanțare, având în vedere pierderile cumulate și lipsa de lichiditate. Eximbank estima, însă, și că planul financiar de redresare al companiei este unul optimist, bazat pe reluarea încasărilor din bilete la un nivel de 80% din cel dinainte de pandemie încă din 2021, precum și pe o infuzie de capital de 50 de milioane de euro de la acționari. O diminuare cu 15% a încasărilor față de plan ar fi însemnat fluxuri de numerar negative pe toată perioada analizată, potrivit unei simulări realizate de bancă.

EXCLUSIV Fondul de investiții Stage Capital, susținut de Deutsche Bank și Goldman Sachs, a ieșit de pe piața românească CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul de investiții Stage Capital, susținut de Deutsche Bank și Goldman Sachs, a ieșit de pe piața românească

Eximbank încadra Blue Air în a doua cea mai proastă clasă de risc, în condițiile în care nici situațiile financiare de dinainte de criză nu arătau bine, și considera că valoarea firmei este negativă.

Mai mult, și Guvernul arăta că ”emiterea scrisorii de garanție la acest moment prezintă un risc major de executare și de nerecuperare a sumelor plătite de stat”.

Compania a obținut profit, începând cu 2013, doar în 2015 și 2019. Cifra de afaceri a avut o creștere importantă până în 2018-2019, când a depășit 2,2-2,3 miliarde de lei, și s-a prăbușit la circa 538 de milioane de lei în 2020.

Expansiunea afacerilor s-a făcut cu o creștere mare a datoriilor, care au fost de peste 646 de milioane de lei în 2019 și au sărit de 870 de milioane de lei în 2020. În aceste condiții, capitalurile proprii, care reprezintă o valoare de bază a companiei prin calculul diferenței între active și datorii, au fost aproape constant negative, cu o excepție în 2014, însă situația s-a înrăutățit drastic în 2018-2020, când au ajuns la o valoare negativă de 446 de milioane de lei, respectiv circa 639 de milioane de lei.

Guvernul și Eximbank anticipau că Blue Air ar putea să nu ramburseze împrumutul de 300 de milioane de lei. Avioanele puse garanție erau deja gajate, un teren era în pădure

Recapitalizarea companiei era, astfel, un element cheie pentru redresarea financiară, așa cum arăta și analiza Eximbank. Infuziile de capital ar fi trebuit să se facă în 2021 și 2022, însă nu există niciun indiciu că banii au fost virați – au existat informații că Blue Air ar urma să fie listată la bursă, însă acestea nu s-au concretizat. Într-o scrisoare din 2020, firma elvețiană de consultanță Barons Capital Partners susținea că asistă Blue Air în procesul de aducere a unui potențial investitor care să pună 30 de milioane de euro capital, dar că acesta ar fi fost îngrijorat de condițiile atașate împrumutului de la stat.

EXCLUSIV Planul de dezvoltare în Portul Constanța, pentru care Fondul Proprietatea a anunțat, prin Profit.ro, că vrea să își vândă acțiunile: Insulă artificială. Traficul cu Ucraina a crescut de peste 16 ori. Statul promite investiții de 500 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de dezvoltare în Portul Constanța, pentru care Fondul Proprietatea a anunțat, prin Profit.ro, că vrea să își vândă acțiunile: Insulă artificială. Traficul cu Ucraina a crescut de peste 16 ori. Statul promite investiții de 500 milioane euro

Creșterea recentă a dobânzilor este de așteptat să fi afectat suplimentar situațiile financiare ale companiei, întrucât dobânda la care s-a acordat împrumutul este una variabilă, formată din ROBOR la 12 luni plus o marjă de 4 puncte procentuale. De la circa 2,1% în octombrie 2020, ROBOR la 12 luni a crescut la 2,2-2,5% în octombrie 2021 și la 8,2% în septembrie anul curent.

Dacă Blue Air nu va reuși să reia zborurile și nu va mai putea susține procedura de concordat pe care o are angajată cu creditorii și va ajunge astfel în insolvență, Eximbank va executa scrisoarea de garanție și va recupera banii acordați prin credit și dobânzile aferente de la Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor ce va recupera?

Potrivit analizei Eximbank de la momentul acordării garanției și creditului, statul a pus gaj pe mai multe active ale Blue Air după o evaluare care ”a avut la bază o serie de ipoteze speciale”.

EXCLUSIV One United Properties analizează ofertele primite pentru vânzarea clădirii de birouri One Herăstrău Office. LISTA investitorilor care licitează CITEȘTE ȘI EXCLUSIV One United Properties analizează ofertele primite pentru vânzarea clădirii de birouri One Herăstrău Office. LISTA investitorilor care licitează

Aceste ipoteze speciale luau în calcul faptul că avioanele deținute de Blue Air au configurația inițială, inclusiv motoarele. Însă, arată Eximbank, avioanele erau deja gajate către Air Lease Corporation (firmă de la care Blue Air luase în leasing alte aeronave) și către Fisc (adică tot către stat, pentru niște creanțe bugetare) și nu erau astfel libere de sarcini. Mai mult, acestea aveau motoarele montate pe alte aeronave, nu aveau motoare sau aveau motoarele de la alte aeronave.

Un alt activ luat în garanție de Ministerul Finanțelor este un teren de 9,5 hectare în pădurea Băneasa -  o parcelă forestieră -, care mai fusese luată de Eximbank în garanție și cu alte ocazii, cel mai recent în 2020, când împrumutase Blue Air pe termen scurt cu 30 de milioane de lei pentru achitarea certificatelor verzi.

Acestea sunt activele reale pe care a pus gaj statul, alte gajuri fiind pe acțiunile Blue Air și pe ale unei companii din grup, care în cazul unei insolvențe ar permite Ministerului Finanțelor să dicteze procedura, dar din punct de vedere financiar ar fi nesemnificative.

Blue Air avea, în 2020, și un credit de aproape 5 milioane de euro la Citibank, pe care trebuia să-l ramburseze în șase rate egale între noiembrie 2021 și aprilie 2022 în procedura de concordat. Procedura de concordat, prin care firma de transport și-a eșalonat datoriile către sute de creditori, a fost prelungită cu un an, potrivit unei decizii a Tribunalului București luată la jumătatea lui 2022.

EXCLUSIV FOTO Fressnapf, cel mai mare retailer european de produse pentru animale de companie, a deschis primul magazin în România și intră în concurență cu Animax. Campanie de recrutare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fressnapf, cel mai mare retailer european de produse pentru animale de companie, a deschis primul magazin în România și intră în concurență cu Animax. Campanie de recrutare

Firma de transport a anulat zborurile timp de o săptămână motivând că are conturile blocate de o poprire a Administrației Fondului de Mediu, care solicita plata certificatelor de emisii de carbon pentru anul trecut în valoare de 28 de milioane de lei.

Blue Air atacă decizia instituției din subordinea Ministerului Mediului, dar acuză și o hărțuire mai amplă din partea statului, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a sancționat compania cu o amendă record de 2 milioane de euro după plângerile mai multor clienți cărora le-au fost anulate cursele în ultimul an.

viewscnt
Afla mai multe despre
blue air
zboruri blue air
insolventa blue air
concordat blue air
eximbank
ministerul finantelor
garantie stat