Infuzie de capital pentru Patria Bank. Banca ar urma să-și majoreze cu 60 milioane lei capitalul social. Câți bani vor veni de la acționarul majoritar?

Infuzie de capital pentru Patria Bank. Banca ar urma să-și majoreze cu 60 milioane lei capitalul social. Câți bani vor veni de la acționarul majoritar?
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 feb 2018

Patria Bank a convocat acționarii pentru aprobarea unei majorări de capital social. În acest scop, acționarul majoritar a acordat 2 împrumuturi subordonate în valoare de 8,65 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Patria Bank (PBK) și-a adâncit pierderile la 42 milioane lei anul trecut, însă instituția de credit este pregătită să se capitalizeze cu o sumă cel puțin echivalentă. Banca a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru data de 12 martie având pe ordinea de zi propunerea de majorare a capitalului său social cu suma de maximum 60,54 milioane lei (13,00 milioane euro), la 287,66 milioane lei (61,78 milioane euro), de la 227,12 milioane lei (48,77 milioane lei).

Operațiunea de piață va fi efectuată, conform primei variante, prin conversia în limita sumei de 20,27 milioane lei (4,35 milioane euro) a unui împrumut subordonat acordat de acționarul majoritar EEAF Financial Services BV, restul sumei urmând să fie acoperit prin aport în numerar al acționarilor existenți ai băncii.

Cealaltă variantă vizează o participare mai mare a acționarului majoritar, respectiv conversia sumei de 40,31 milioane lei (8,65 milioane euro) a unor împrumuturi subordonate acordate instituției de credit.

EXCLUSIV Soluția de compromis propusă de patronatele bancare pentru impozitarea vânzărilor de neperformante: deductibilitate generală de 50% și integrală doar pentru creanțe cu valoare de piață confirmată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Soluția de compromis propusă de patronatele bancare pentru impozitarea vânzărilor de neperformante: deductibilitate generală de 50% și integrală doar pentru creanțe cu valoare de piață confirmată

Primii pași în vederea realizării operațiunii de piață au fost deja realizați. Astfel, Patria Bank a anunțat, după închiderea ședinței de tranzacționare de ieri, că a încheiat vineri un împrumut subordonat la termen, în sumă de 4,3 milioane euro, acordat de către EEAF Financial Services, având o maturitate de 6 ani, cu rambursare într-o singură tranșă la scadență.

Pentru cazul în care în AGEA se va merge pe a 2-a variantă, de asemenea, instituția de credit a încheiat un act additional la contractual de împrumut subordonat la termen din 23 august 2016, în sumă de 4,35 milioane euro, acordat de asemenea de către EEAF Financial Services, având o maturitate de 7 ani și 8 luni, cu rambursare într-o singură tranșă la scadență.

Patria Bank este listată la Bursa de Valori București, unde a preluat obligațiile de societate cotată a instituției de credit pe care a achiziționat-o, Banca Comercială Carpatica, iar la ultimul preț de 0,1480 lei/acțiune, capitalizarea sa bursieră se cifrează la 336,14 milioane lei (72,19 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
bvb
bursa
eeaf financial services