ING a renunțat la preluarea diviziei din Turcia a HSBC

ING a renunțat la preluarea diviziei din Turcia a HSBC
scris 16 dec 2015

ING Groep NV, cel mai mare grup bancar olandez, a renunțat la planurile care vizau preluarea diviziei din Turcia a grupului bancar britanic HSBC Holdings Plc, au declarat, miercuri, pentru Bloomberg, mai multe surse din apropierea discuțiilor. 

Sursele au precizat că ING a pus capăt discuțiilor în urmă cu câteva săptămâni, iar printre motivele care au stat la baza deciziei grupului olandez se numără și chestiuni care țin de reglementare. Prin preluarea operațiunilor HSBC, ING ar fi urmat să-și dubleze prezența în Turcia, ceea ce i-ar fi permis să concureze mai bine pe această piață competitivă. 

În vara acestui an, Reuters a informat că HSBC este pe punctul de a anunța vânzarea diviziei sale din Turcia către ING, cu o sumă cuprinsă între 700 și 750 milioane de dolari, pentru ca, ulterior, sursele să precizeze că procesul a înregistrat întârzieri, după ce grupul britanic a obținut o sumă de 5,2 miliarde de dolari pentru divizia sa din Brazilia. 

Potrivit surselor, impasul înregistrat în discuțiile cu ING a determinat HSBC să reia discuțiile cu o serie de bănci turcești, precum Garanti și Yapi Kredi, pentru a vedea dacă sunt interesate, la care s-a adăugat recent și Fibabanka. Însă, vânzarea diviziei HSBC din Turcia a fost complicată și de faptul că, simultan, banca elenă National Bank of Greece a demarat procesul pentru vânzarea propriei sale divizii din Turcia, Finansbank, un activ cu o rețea de oficii bancare și cu un bilanț mai mare decât divizia HSBC. 

HSBC, cea mai mare bancă din Europa, are aproximativ 300 de oficii bancare în Turcia, precum și operațiuni de investment banking și pentru companii. Anul trecut, divizia HSBC din Turcia a înregistrat pierderi de 64 de milioane de dolari, din cauza unor limite impuse de autoritățile de reglementare la dobânzile pentru cardurile de credite și overdraft-uri. 

În România, ING Bank a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 82 milioane de lei, în creștere cu 9% față de cel din perioada similară a anului trecut. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ing
hsbc turcia
preluare