Isărescu, despre soluția CCR pe legea conversiei: E o decizie corectă, soluția pentru debitori e în impreviziune și negociere

Isărescu, despre soluția CCR pe legea conversiei: E o decizie corectă, soluția pentru debitori e în impreviziune și negociere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 feb 2017

Guvernatorul Băncii Naționale a României consideră corectă decizia Curții Constituționale care a declarat neconstituțională legea care prevede conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării. Isărescu a invitat debitorii să apeleze la impreviziune și să negocieze cu băncile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Curtea Constituțională a declarat, azi, neconstituțională legea conversiei, după o excepție ridicată de Cabinetul Cioloș. Guvernatorul Mugur Isărescu, un adversar al proiectului de lege, spune că cei circa 50.000 de debitori cu credite în moneda elvețiană, care și-a dublat valoarea față de leu după criză, ar trebui să se uite la Codul civil.

“Cred că e o decizie corectă, trebuie să fie pusă în aplicare. Legat de cei care au credite în franci elvețieni, soluția e prevăzută în Codul civil, anume capitolul de impreviziune. Se pot găsi soluții bilaterale, negocieri, cum a sugerat și BNR în urmă cu doi ani”, a declarat Isărescu, într-un briefing de presă de după ședința de politică monetară.

Oficialii BNR au declarat, în mai multe rânduri, că soluția pentru cei cu credite în franci este să negocieze conversia cu băncile. Isărescu a îndemnat băncile să vină cu oferte pentru clienți, însă nu toate i-au luat sfatul și nu toți debitorii au considerat ofertele ca fiind acceptabile.

Numărul și volumul împrumuturilor în monedă elvețiană a scăzut în ultimii doi ani (de la 10% din total credit populație în februarie 2015 la 6,3% în toamna anului trecut), mai ales pe fondul unor conversii voluntare cu discount, cum ar fi cele cu care Banca Transilvania a convins 90% din clienții cu credite în franci preluați de la Volksbank, ori oferta de anul trecut a OTP Bank care a atras puțin peste 70% dintre debitori. Recent, Raiffeisen Bank a lansat o ofertă de conversie la cursul curent, cu discount de 25% din sold, însă doar pentru debitorii a căror familii depășesc un grad de îndatorare de 60%.

În perioada ianuarie-septembrie 2016, băncile au realizat circa 6.400 de conversii de credite în franci elvețieni, în volum de aproximativ 800 de milioane de lei echivalent.
BNR apreciază, în Raportul de stabilitate din decembrie, că măsurile băncilor de sprijinire a debitorilor în franci elvețieni au fost insuficiente. Circa 13% dintre cei cu credite în franci au notificat că dau în plată, conform datelor furnizate de BNR la nivelul lunii septembrie.

Soluția CCR de astăzi ar putea să impulsioneze debitorii cu împrumuturi în moneda elvețiană să dea în plată, în condițiile în care ar putea invoca deprecierea puternică a leului în fața francului drept un motiv de impreviziune.

Banca Națională a României estima, la momentul dezbaterilor din Parlament de anul trecut, pierderi de 2,4 miliarde de lei pentru bănci, în situația în care soldul de 5,7 miliarde de lei al împrumuturilor în moneda elvețiană este convertit la cursul istoric, iar pierderea estimată cu ajustări pentru depreciere deja recunoscute este de aproape 1,7 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
conversie credite franci elvetieni
mugur isarescu
neconstitutionalitate conversie