Isărescu: E pentru prima oară când BNR identifică un risc sistemic sever la adresa stabilității financiare: cadrul legislativ incert

Isărescu: E pentru prima oară când BNR identifică un risc sistemic sever la adresa stabilității financiare: cadrul legislativ incert
scris 7 apr 2016

Cadrul legislativ incert generează risc sistemic sever la nivelul sistemului financiar-bancar, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, care a dat ca exemplu negativ legea privind darea în plată. Brexit este un alt risc nou.

“BNR identifică pentru prima oară în România un risc sistemic sever. Toate propunerile privind cadrul legislativ financiar-bancar se concentrează într-un risc de sistem sever”, a declarat Isărescu, cu ocazia prezentării raportului privind Stabilitatea financiară.

“Legea privind darea în plată este cel mai cunoscut proiect”, a adăugat Isărescu, dar a menționat că nu este singurul.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Topul integral al băncilor după active în 2015

Legea menționată permite debitorilor persoane fizice să închidă un credit cu ipotecă dacă cedează băncii imobilul și se află în procedură de reexaminare în Parlamentul României.

Isărescu a remarcat faptul că s-au făcut câteva “îmbunătățiri” la lege, dar că aceasta menține caracterul retroactiv și afectează dreptul la proprietate, deci afectează stabilitatea și predictibilitatea cadrului legislativ.

Un alt risc nou la adresa stabilității financiare apărut în ultimul an este cel al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a adăugat guvernatorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
mugur isarescu