Isărescu, întrebat despre colaborarea cu Securitatea: Este necesară o clarificare, sunt instituții abilitate să răspundă

Isărescu, întrebat despre colaborarea cu Securitatea: Este necesară o clarificare, sunt instituții abilitate să răspundă
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 apr 2017

Guvernatorul Mugur Isărescu nu a comentat informațiile potrivit cărora ar fi fost colaborator al Securității și a arătat că instituțiile abilitate trebuie să furnizeze un răspuns. Isărescu spune că este nevoie de o clarificare, care să fie făcută în baza legii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Guvernatorul a răspuns inițial cu o glumă, întrebat fiind cum comentează informațiile privind colaborarea sa cu Securitatea în perioada comunistă.

“Trebuie să răspundă instituțiile care sunt abilitate, nu? Altă întrebare? Ca să fac ca altă întrebare!?”, a zis Isărescu, zâmbind, făcând referire, probabil, la fostul ministru al Justiției Florin Iordache.

Isărescu a primit verdict de necolaborare cu Securitatea de la Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Informațiile publicate de România Liberă, pe baza unor documente care au ajuns după verdict la CNSAS, arată că Isărescu ar fi semnat note de informare sub numele de cod Manole. PressOne a scris, pe surse, că Isărescu ar fi fost ofițer de Securitate pe deplin conspirat în cadrul Institutului de Economie Mondială (IEM), unde activa ca cercetător înainte de 1990.

Întrebat dacă instituțiile trebuie să verifice din nou activitatea sa și dacă este nevoie de o clarificare, guvernatorul a răspuns: “Sunt instituții care sunt abilitate să răspundă, nu? Nu credeți? Avem legi, răspundem conform legilor și  instituțiilor care există (...) Bineînțeles că este necesară o clarificare, în baza legii”.

Este prima ieșire publică a lui Isărescu după publicarea articolelor. Înainte de publicare lor, Isărescu a respins acuzațiile, într-un interviu cu Jurnalul Național.

PressOne a scris, pe baza documentelor de la CNSAS, că mai mult de o treime din cei 170 de angajați ai Institutului de Economie Mondială erau ofițeri acoperiți ai Centrului de Informații Externe în anul 1979, când Isărescu lucra la Institut.

În arhiva CNSAS există un dosar de obiectiv care vizează IEM, dar nu și un dosar de personal al lui Mugur Isărescu, scrie publicația citată. Motivul ar fi acela că nu sunt declasificate și predate la CNSAS dosarele persoanelor care au activat în cadrul Securității, dar au rămas în activitate și după ’90.

Isărescu s-a întors, în 1990, în România, de la ambasada țării din Washington, pentru a prelua funcția de guvernator al Băncii Naționale, unde a rămas timp de 27 de ani, cu un scurt intermezzo în anul 2000, când a ocupat funcția de premier.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
colaborare securitatea
ofiter securitate