Lisa Cook, prima femeie de culoare confirmată în postul de guvernatoare a Băncii centrale americane

Lisa Cook, prima femeie de culoare confirmată în postul de guvernatoare a Băncii centrale americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2022

Senatul american a confirmat nominalizarea în postul de guvernatoare a Bănci centrale americane (Fed) a economistei Lisa Cook, care devine prima femeie de culoare care ocupă postul, în pofida opoziției republicanilor, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Senatorii au validat cu 51 de voturi candidatura propusă de Joe Biden, iar votul vicepreședintei Kamala Harris a permis obținerea majorității, scrie News.ro

FOTO Rafinăria Steaua Română, una dintre cele mai vechi rafinării de petrol din țară, își deschide porțile în premieră. Luna trecută - faliment cu drept de apel CITEȘTE ȘI FOTO Rafinăria Steaua Română, una dintre cele mai vechi rafinării de petrol din țară, își deschide porțile în premieră. Luna trecută - faliment cu drept de apel

Nominalizarea lui Cook s-a lovit de o opoziție puternică.

Senatorii nu au reușit să organizeze, la sfârșitul lui aprilie, un vot final de confrmare, din cauză că republicanii s-au opus acestei nominalizări.

Liderul republicanilor în Senat Mitch McConnell a acuzat-o pe Lisa Cook inclusiv de faptul că a ”promovat teorii ale complotului” pe tema rasismului în poliție.

Lisa Cook a fost unul dintre consilieri economici ai Casei Albe în timpul președinței lui Barack Obama, dar ai echipei de tranziție a lui Joe Biden.

Potrivit susținătorilor săi, ea urmează să promoveze o nouă perspectivă a puternicei Rezerve federale.

O profesoară de economie și relații internaționale la Universitatea statului Michigan, ea și-a conasacrat o mare parte a cercetărilor ”cicatricelor” economice, anterior nemăsurate, ale discriminării asupra capacității de producție a celei mai mari economii a lumii.

Ea este absolventă în economie a Universității Oxford, deține un doctorat de la Universitatea California din Berkeley și vorbește cinci limbi, inclusiv franceză și rusă. A lucrat la redresarea Rwandei după genocidul din 1994.

”Convingerile mele au fost modelate de copilăria mea la Milledgeville, în Georgia (în sud-estul Americii). Era Sudul desegregaționist”, declara ea la 3 februarie într-o audiere în Comisia însărcinată cu Băncile în Senat.

Mandatul său se încheie în ianuarie 2024, iar nominalizarea intervine în contextul în care Banca centrală luptă împotriva unei inflații puternice, care nu afectează însă creșterea economică și locurile de muncă.

”Dr. Cook înțelege cum îi afectează politica economică pe toți americanii. Ea știe că muncitorii sunt motorul creșterii noastre economice și înțelege că atunci când toată lumea participă la economia noastră, aceasta crește mai repede și mai puternic”, a salutat într-un comunicat senatorul democrat Sherrod Brown.

Lisa Cook ocupă unul dintre numeroasele posturi pe care Joe Biden le are de ”acoperit” la Fed și care-i oferă posibilitatea să remodeleze Consiliul Guvernatorilor al instituției.

Lael Brainard, singura democrată în organism din 2014, a fost confirmată la sfârșitul lui aprilie în postul de vicepreședintă a Fed.

Plenul Senatului urmează să se pronunțe atât asupra unui nou mandat al președintelui Jerome Powell, căruia Joe Biden i-a oferit un al doilea mandat de patru ani, cât și asupra nominalizării în postul de guvernator a lui Philip Jefferson, un profesor de economie afroamerican.

Casa Albă urmează să propună un nou candidat la postul-cheie de vicepreședinte însărcinat cu Reglementările bancare, după ce Sarah Bloom Raskin a renunțat din cauza unei susțineri insuficiente.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
lisa cook