Moody's a confirmat calificativele BRD, BCR și Raiffeisen Bank

Moody's a confirmat calificativele BRD, BCR și Raiffeisen Bank
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 sep 2015

Moody's Investors Service a confirmat joi calificativele pentru soliditate financiară și depozite ale BRD-Groupe Societe Generale, Băncii Comerciale Române (BCR) și Raiffeisen Bank, îmbunătățind, totodată, perspectivele pentru depozitele pe termen lung acordate BRD și BCR, în contextul reducerii presiunilor asupra lichidității băncilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Perspectiva privind depozitele BRD a fost îmbunătățită la pozitivă de la stabilă, iar cea pentru depozitele BCR la stabilă de la negativă. Perspectiva asociată ratingului pentru depozitele pe termen lung și pentru datoriile negarantate cu prioritate la plată ale Raiffeisen Bank a rămas stabilă.

Îmbunătățirea perspectivelor BRD și BCR reflectă scăderea riscurilor privind lichiditatea celor două băncii, în urma reducerii creditelor problematice și a costurilor de risc, se arată într-un comunicat al Moody's.

"De asemenea, condițiile economice relativ stabile din România sprijină stabilizarea perspectivelor", notează agenția de evaluare financiară.

În cazul ambelor bănci, calificativele pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) reflectă un risc ridicat privind calitatea activelor și un nivel scăzut de profitabilitate, dar și o bună capitalizare și o lichiditate adecvată.

Moody's notează că performanța financiară a BRD a fost limitată în ultimii ani de nivelul ridicat de provizionare în vederea vânzării și ștergerii din bilanț a unui număr semnificativ de împrumuturi neperformante, ceea ce a condus la pierderi în 2012 și 2013 și la un câștig modest în 2014.

Ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor acordate de BRD s-a redus în iunie la 18,3%, de la 24,5% în 2013 și 20,1% în 2014, potrivit Moody's. De asemenea, gradul de acoperire a împrumuturilor neperformante a crescut în intervalul menționat, ajungând la 74%.

"În pofida raportării unui profit net de 270 milioane de lei pentru primul semestru al anului, Moody's consideră că nivelul de profitabilitate din următoarele 12 până la 18 luni va rămâne constrâns de constituirea de noi provizioane pentru împrumuturi neperformante și de veniturile care vor continua să scadă", potrivit comunicatului.

Agenția apreciază că gradul de capitalizare al BRD, aflat în prezent la 16,3%, sub capitalizarea medie de 18,1% a sistemul bancar românesc, ar putea scădea în situația în care banca reia operațiunile de reducere a creditelor neperformante prin vânzări și ștergeri din bilanțul contabil, activități care ar conduce la creșterea provizioanelor.

În cazul BCR, agenția de evaluare financiară notează că împrumuturile neperformante au scăzut de la 29,2% din totalul creditelor la finele anului 2013 la 21,1% după primul semestru al anului, în special datorită vânzărilor de portofolii de împrumuturi neperformanțe și a ștergerii din bilanțuri a unui număr semnificativ de credite cu probleme.

Curățarea bilanțurilor băncii a dus la creșterea gradului de provizionare și a stat la baza pierderii de 2,8 miliarde de lei înregistrată anul trecut de subsidiara grupului bancar austriac Erste Group Bank, se arată în comunicat.

Ca și în cazul BRD, Moody's estimează că profitabilitatea BCR se va menține la un nivel scăzut în următoarele 12 până la 18 luni. Totodată, agenția apreciază că nivelul de capitalizare al băncii va rămâne sub presiune din cauza procesului de curățare a bilanțurilor.

Pentru Raiffeisen Bank, Moody's anticipează o scădere moderată a capitalizării în intervalul menționat, în special datorită așteptărilor privind acordarea unui număr ridicat de dividende băncii-mamă, la fel ca în cazul celorlalte subsidiare din regiune ale Raiffeisen Bank International, în contextul în care grupul austriac se confruntă cu probleme.

Anul acesta, Raiffeisen Bank a plătit băncii-mamă dividende în valoare de 606 milioane de lei, echivalentul a 120% din profitul înregistrat în 2014, potrivit Moody's. Dividendele distribuite anul trecut de subsidiara din România au reprezentat 57% din profitul pentru 2013.

Agenția de evaluare financiară a confirmat la Ba2 ratingul pentru datoriile negarantate ale Raiffeisen Bank.

În viziunea Moody's, profilul de credit al Raiffeisen Bank se remarcă printr-un nivel superior al calității activelor în raport cu media din sistemul bancar românesc. Ponderea creditelor neperformante în portofoliul total al băncii era de 7,5% la finele anului trecut, sub nivelul mediu de 13,9% din sistem. Totodată, gradul de provizionare s-a menținut la un nivel acceptabil, de 62%, potrivit estimărilor Moody's.

De asemenea, profitabilitatea băncii se menține la un nivel ridicat, iar gradul de capitalizare rămâne adecvat, notează agenția.

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's
brd
bcr
rating
calificative
ratinguri