O anchetă parlamentară privind prăbușirea Credit Suisse va menține dosarele închise timp de 50 de ani

O anchetă parlamentară privind prăbușirea Credit Suisse va menține dosarele închise timp de 50 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iul 2023

O anchetă parlamentară privind prăbușirea Credit Suisse îi va menține dosarele închise timp de 50 de ani, a informat ziarul Aargauer Zeitung, declanșând îngrijorări în rândul istoricilor elvețieni, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia de anchetă își va preda dosarele, cu declarații și documente ale martorilor, Arhivelor Federale Elvețiene, după un interval mult mai lung decât cel obișnuit, de 30 de ani.

FOTO Se renunță la noul logo al stațiunii Mamaia, după ce presa a relatat că acesta poate fi cumpărat de pe internet CITEȘTE ȘI FOTO Se renunță la noul logo al stațiunii Mamaia, după ce presa a relatat că acesta poate fi cumpărat de pe internet

Parlamentul elvețian nu a răspuns sâmbătă unei cereri de comentarii.

Societatea Elvețiană pentru Istorie și-a exprimat îngrijorarea cu privire la durata de timp, președintele său, Sacha Zala, scriind șefului comisiei, Isabelle Chassot, un parlamentar de la camera superioară a Parlamentului elvețian.

Premier League: 120 de milioane de euro pentru cel mai scump transfer al unui fotbalist britanic CITEȘTE ȘI Premier League: 120 de milioane de euro pentru cel mai scump transfer al unui fotbalist britanic

”Dacă cercetătorii ar dori să investigheze științific criza bancară din 2023, accesul la fișierele CS ar fi neprețuit”, a scris Zala, potrivit ziarului.

”În mod ideal, ar trebui să fie posibilă securizarea și accesibilitatea arhivei după expirarea unei perioade de protecție adecvate și, dacă va fi necesar, sub rezerva condițiilor de cercetare istorică”, a adăugat el.

Hidroelectrica: Un consorțiu româno-croat a depus singura ofertă la a cincea licitație consecutivă pentru retehnologizarea complexului Vidraru CITEȘTE ȘI Hidroelectrica: Un consorțiu româno-croat a depus singura ofertă la a cincea licitație consecutivă pentru retehnologizarea complexului Vidraru

Ancheta se va concentra pe activitățile guvernului elvețian, ale autorității de reglementare financiare și ale băncii centrale în perioada preluării de urgență a Credit Suisse de către UBS, în martie.

Ancheta este doar a cincea de acest fel din istoria modernă a țării, iar comisia parlamentară care o conduce are puteri mari de a audia cabinetul elvețian, ministerul de finanțe și alte organisme de stat. Comisia a avut prima reuniune regulată la Berna, joi, unde a subliniat confidențialitatea lucrărilor sale. Aceast ar putea avea puterea de a chestiona bancherii Credit Suisse implicați, dar ei nu vor fi în centrul anchetei.

viewscnt
Afla mai multe despre
prăbușire credit suisse
faliment credit suisse
bailout credit suisse