BEI a anunțat un nou fond de 400 de milioane de euro destinat reconstrucției Ucrainei

Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iul 2023

Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a Uniunii Europene a dezvăluit un nou fond în valoare de 400 de milioane de euro care va fi cheltuit pentru reconstrucția Ucrainei înainte de începerea planului de reconstrucție pe termen mai lung al UE destinat acestei țări, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Șaisprezece dintre cele 27 de țări ale UE au declarat că vor participa la Fondul fiduciar pentru Ucraina al Băncii Europene de Investiții (BEI), care va oferi granturi și împrumuturi, precum și garanții băncilor și întreprinderilor ucrainene, scrie News.ro.

După 2 amânări, Guvernul a aprobat discret prelungirea a 9 concesiuni OMV Petrom, unele cu descoperiri de zăcăminte noi masive. Precedenta prelungire a ajuns în instanță CITEȘTE ȘI După 2 amânări, Guvernul a aprobat discret prelungirea a 9 concesiuni OMV Petrom, unele cu descoperiri de zăcăminte noi masive. Precedenta prelungire a ajuns în instanță

Franța și Italia sunt în frunte, cu contribuții în valoare de 100 de milioane de euro fiecare la acest fond, despre care un șef adjunct al BEI a spus că ar putea fi direcționat către repararea infrastructurii mari, oferirea de finanțare întreprinderilor mici și mijlocii sau serviciilor publice.

”În numele UE, finanțăm reziliența Ucrainei. Oferim finanțare pentru a construi reziliența societății și a economiei”, a declarat vicepreședintele BEI Teresa Czerwinska.

Czerwinska, care se află în cursa pentru a fi următorul șef al BEI, a declarat că banca a plătit anul trecut 1,7 miliarde de euro în Ucraina, inclusiv pentru școli, spitale, locuințe sociale și grădinițe, precum și pentru transportul urban.

Ea a adăugat că banca va completa noul fond cu alte 100 de milioane de euro pentru asistență tehnică, pentru a ajuta Ucraina să folosească banii în mod eficient, ceva cu care țările UE mai dezvoltate și mai bogate au dificultăți în timp de pace.

UE sprijină bugetul Ucrainei cu 18 miliarde de euro în acest an și a promis 50 de miliarde de euro în 2024-2027, pentru a ajuta la reconstruirea țării după războiul declanșat de Rusia în februarie 2022.

Înainte ca această nouă finanțare să înceapă, Czerwinska a spus că noul fond al BEI va acționa ca o punte, cu o dată limită la sfârșitul anului 2025.

Germania, cea mai mare economie a UE, nu s-a numărat printre susținătorii fondului BEI, un diplomat afirmând că Berlinul preferă să cheltuie prin bugetul central al UE, la care toate statele membre se integrează.

Banca Mondială a estimat nevoile de reconstrucție ale Ucrainei după primul an de război la peste 400 de miliarde de dolari, pe parcursul unui deceniu.

Donatorii internaționali au promis asistență de miliarde pentru Ucraina, la o conferință de la Londra în această lună. Kievul a cerut aproape 7 miliarde de dolari pentru primul val de redresare, axat pe restabilirea sectorului energetic înainte de venirea iernii.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca europeană pentru investiții
ucraina