OTP Bank a mai făcut o majorare de capital pentru conversia creditelor în franci elvețieni

OTP Bank a mai făcut o majorare de capital pentru conversia creditelor în franci elvețieni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 ian 2016

Acționarii maghiari ai OTP Bank România au majorat capitalul social al băncii cu încă 125 de milioane de lei în decembrie, după ce în noiembrie au mai adus încă 171 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Banca a lansat, în decembrie, o ofertă de conversie cu discount pentru cei 10.500 de clienți cu credite ipotecare în franci elvețieni, a cărui cost este estimat la 400 de milioane de lei de către directorul executiv Laszlo Diosi.

În raportul trimestrial al băncii-mamă din Ungaria, impactul este estimat la 82 de milioane de euro.

Cele două majorări recente au adus capitalul social la 1,25 de miliarde de lei, bani care ar trebui să mențină rata de solvabilitate peste nivelul legal, după marcarea pierderilor.

ÎCCJ trimite BCR la negociere cu clienții lui Piperea care au câștigat procesul pe clauze abuzive CITEȘTE ȘI ÎCCJ trimite BCR la negociere cu clienții lui Piperea care au câștigat procesul pe clauze abuzive

OTP Bank are în sold credite în franci elvețieni de 477 de milioane de franci, iar oficialii bănci speră că 90% dintre clienți vor accepta conversia. Clienții cu credite în moneda elvețiană plătesc rate duble în lei față de cele de la momentul acordării, atât din cauza deprecierii leului, cât și a faptului că banca a crescut dobânzile.

Oferta presupune un discount între 5 și 22,5% din valoarea soldului, potrivit ofertelor studiate de Profit.ro, iar conversia se va face la cursul zilei.

Clienții au termen până la începutul lunii martie să semneze actele, perioadă în care Curtea de Apel București ar putea pronunța decizii definitive în litigiile în care banca se judecă cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pe mai multe clauze declarate abuzive de Tribunalul București. Clauzele nelegale referitoare la dobânzi ar putea fi, astfel, eliminate din întregul portofoliu de credite, dacă instanța de apel menține decizia de fond.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
conversie credite franci elvetieni
conversie otp bank