OTP Bank și-a dublat profitul în România în 2021

OTP Bank și-a dublat profitul în România în 2021
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 mar 2022

OTP Bank România a încheiat 2021 cu un profit net de 58 de milioane de lei, dublu față de cel din anul precedent. Volumul de credite performante în sold a crescut cu o cincime.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

OTP raportează o creștere a afacerilor și veniturilor în România pentru anul trecut.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 10%, ajungând la un total de 498 milioane lei, evoluție susținută de creșterea creditării, în timp ce marja netă de dobândă a scăzut ușor.

Costul total al riscului a fost de 46 milioane lei, în scădere cu 68% survenită față de anul anterior, pe fondul scăderii riscului de credit și a eliberării altor provizioane. În trimestrul al patrulea, provizioanele create pentru volumul mai mare al creditelor din stadiul 2 și stadiul 3 au dus la costuri de risc de credit de 10 milioane lei. Banca a eliberat provizioane  de 25 milioane de lei, majoritatea fiind provenite din  litigii.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Volumul creditelor performante a crescut cu 21% în 2021, față de anul anterior, la 11 miliarde de lei, și cu 4% în trimestrul al patrulea față de precedentul, fiind susținute de creșteri în toate domeniile de activitate. Creditele ipotecare au crescut cu 25% față de anul precedent, în timp ce în trimestrul al treilea au fost introduse noi definiții pentru clasificarea creditelor acordate către IMM-uri și zona corporate. În consecință, anumite expuneri au fost reclasificate între cele două categorii.

Volumul depozitelor a crescut cu 17%, comparativ cu 2020. Raportul credite - depozite s-a majorat cu 4 puncte procentuale față de anul anterior, ajungând la 118%.

Conform standardelor de raportare românești, activele băncii au atins nivelul de 18,5 miliarde lei, în creștere cu 24% față de nivelul consemnat în 2020.

Rata de adecvare a capitalului băncii este de 22,54% (în creștere cu 2,2 puncte procentuale), ca urmare a majorării capitalului de 200 milioane lei primită de la Grup, în decembrie 2021.

Rata creditelor neperformante (restante peste 90 de zile) a scăzut de la 4,5% la 3,5%.

Raportul cost venit s-a deteriorat de la 73% la 81%. Randamentul capitalurilor s-a îmbunătățite de la 1,3% la 3%.

”Pe măsură ce punem în aplicare principalele noastre programe de investiții și de dezvoltare, cifrele indică în mod clar o creștere constantă a costurilor de operare și, cel mai important, acest lucru se întâmplă pe măsură ce ne mărim constant echipa. Aceste investiții reprezintă fundația unor noi creșteri, pe viitor. Astfel, vom urma aceeași strategie anul acesta și vom finanța economia și afacerile locale, atenuând, cât mai mult posibil, costurile de finanțare în creștere pentru clienții noștri, și continuând dezvoltarea digitală și extinderea rețelei, la nivel național”, a declarat Gyula Fatér, director executiv al OTP Bank România.

În 2021, OTP Group a înregistrat un profit net consolidat ajustat de 456 miliarde de forinți (6,27 miliarde de lei), iar profitul contabil a fost de 497 de miliarde de forinți (6,8 miliarde de lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
rezultate otp bank
profit otp bank