OTP Bank spune că a făcut plângere penală în cazul de fraudă anchetat de DIICOT

OTP Bank spune că a făcut plângere penală în cazul de fraudă anchetat de DIICOT
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 mai 2022

OTP Bank susține că a făcut plângere penală în cazul anchetat de DIICOT prin care o rețea organizată ar fi retras fără drept 14 milioane de dolari din conturile deschise la banca cu acționariat ungar, sume care ar fi fost ulterior spălate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

DIICOT a făcut 28 de percheziții în București și mai multe județe din țară care au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat ”specializat în comiterea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălarea banilor, abuz în serviciu care a produs consecințe deosebit de grave și șantaj”.

Grupul ar fi obținut 16 milioane de dolari prin fraudă la conturile deschise la o bancă de către o companie înregistrată într-un offshore.

Potrivit G4Media, una dintre persoanele anchetate ar fi folosit documente false care să-i ateste calitatea de reprezentant al unui offshore din Belize cu care a obținut transferul a peste 70 de milioane de lei din conturile deschise la OTP Bank România.

Guvernul se împrumută pe trei ani jumate la cost de credit de consum CITEȘTE ȘI Guvernul se împrumută pe trei ani jumate la cost de credit de consum

Potrivit DIICOT, sumele retrase au fost ulterior spălate, fiind transferate în mai multe conturi bancare, după care retrase în numerar sau folosite pentru achiziția unor autoturisme, imobile sau plata unor credite, respectiv acordarea de împrumuturi noi către cetățeni români, moldoveni, ucraineni și ruși.

Procurorii au audiat 11 persoane sub suspiciunea că sunt implicați în infracțiune.

Au fost audiați și doi angajați ai OTP Bank, potrivit G4Media, însă nu este clar ce calitate au aceștia.

Banca arată, într-un răspuns la o solicitare a Profit.ro, că a formulat ea însăși o plângere penală și că colaborează cu autoritățile.

”Ca de fiecare dată, banca a urmărit respectarea prevederilor legale și a efectuat toate demersurile necesare pentru a gestiona în mod adecvat situația. În acest moment, colaborăm îndeaproape cu autoritățile implicate în investigația cazului, iar până la rezolvarea situației nu putem oferi detalii suplimentare. De altfel, OTP Bank a formulat ea însăși o sesizare penală cu privire la aspectele descrise. Informăm, totodată, că, în situația menționată, activitatea băncii nu a fost afectată în niciun fel. Reafirmăm angajamentul băncii privind respectarea tuturor prevederilor legale și a deciziilor instanțelor de judecată”, arată OTP Bank.

OTP Bank este în top 10 cele mai mari bănci din România după cota de piață. Anul trecut a încheiat cu un profit net de 58 de milioane de lei și credite în creștere cu o cincime la 11 miliarde de lei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
diicot
otp bank
frauda bancara