Patru proiecte de lege vizând băncile, inițiate de Daniel Zamfir și alți senatori PSD, au trecut de Senat

Patru proiecte de lege vizând băncile, inițiate de Daniel Zamfir și alți senatori PSD, au trecut de Senat
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 dec 2019

Patru noi proiecte care vizează contractele încheiate cu băncile și IFN, inclusiv plafonarea dobânzilor, limitarea executării silite, limitarea cesiunilor de creanțe și conversia creditelor în valută, inițiate de senatorul Daniel Zamfir alături de colegi din PSD, au fost adoptate, miercuri, în ședința de plen a Senatului. Proiectele vor fi transmise acum pentru dezbatare și vot final Camerei Deputaților.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Este vorba de proiectele de lege despre care Profit.ro a scris aici, mare parte din conținutul proiectelor fiind duplicat în noile inițiative, cu unele ajustări de formă, precum o definire mai strictă a termenilor.

Zamfir a mai avut și alte inițiative pe aceleași teme, care au fost respinse la Curtea Constituțională. El a părăsit, recent, ALDE, după ce liderul Călin Popescu Tăriceanu a decis ieșirea de la guvernare, și s-a înscris în grupul PSD de la Senat. Noile inițiative sunt semnate și de mulți senatori din PSD.

La votul din plenul Senatului, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Parlamentul din cadrul Secretariatului de Stat al Guvernului, Nini Săpunaru, a arătat că Guvernul nu are încă un punct de vedere formulat asupra celor patru proiecte de lege. Senatorii PNL au votat, de altfel, împotriva proiectelor.

ULTIMA ORĂ PSD insistă ca BNR să aducă în țară rezerva de aur de la Londra CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ PSD insistă ca BNR să aducă în țară rezerva de aur de la Londra

Propunere legislativă privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive

Proiectul urmărește plafonarea dobânzilor la împrumuturile acordate populației de creditorii financiari (bănci, instituții financiare nebancare).

În cazul creditelor imobiliare, dobânda anuală efectivă nu va putea depăși cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de refinanțare a BNR, aflată la 2,5% în prezent.

Pentru creditele de consum DAE nu va putea depăși cu mai mult de 15 pp dobânda BNR. În cazul creditelor cu o valoare de sub 15.000 de lei (în proiectul anterior era menționată suma de 3.000 de euro), valoarea totală plătibilă nu poate depăși dublul sumei împrumutate – o astfel de prevedere există și în Marea Britanie în ceea ce privește creditele pe termen scurt, așa numitele pay-day loans.

Legea ar urma să se aplice și contractelor în derulare, în cazul în care va fi adoptată și va intra în vigoare. În cazul în care băncile și instituțiile financiare nebancare nu reduc dobânda, consumatorul va putea apela la instanță.

ULTIMA ORĂ Bugetul pe 2020, construit pe o țintă de deficit bugetar ESA estimat la 3,58% din PIB. Crește acciza la țigarete, se interzice cumulul pensie-salariu la stat, 2% pentru apărare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Bugetul pe 2020, construit pe o țintă de deficit bugetar ESA estimat la 3,58% din PIB. Crește acciza la țigarete, se interzice cumulul pensie-salariu la stat, 2% pentru apărare

Propunere legislativă privind protecția consumatorilor contra executărilor silite abuzive sau intempestive

Proiectul de lege vizează relațiile dintre comercianți/creditori și debitorii persoane fizice care au calitatea de consumatori. Prin proiect este eliminat caracterul de titlu executoriu al contractelor de credit bancar, de leasing, ale titlurile notariale, precum și ale cambiei, biletului la ordin și cecului.
Executarea silită va putea fi obținută doar prin decizie a instanței, într-o procedură care oferă înlesniri consumatorului, precum suspendarea executării fără plata unei cauțiuni.

Totodată, dacă se acordă creditorului încuviințarea executării silite, debitorul va putea face apel care suspensiv de executare. În această procedură, consumatorul poate solicita instanței să analizeze caracterul abuziv al clauzelor contractuale.

În cazul executării silite a imobilului locuință, consumatorul va putea rămâne în casă încă un an de la finalizarea procedurii.

Față de proiectul depus în septembrie, ediția de octombrie definește executarea abuzivă ca acea executare silită care este demarată sau derulată cu rea-credință, inclusiv cu interesul de a determina consumatorul să își asume plăți ruinătoare în favoarea creditorului.

Sunt intempestive executările silite demarate prematur, se mai arată în proiect.

Legea ar urma să se aplice și executărilor silite în derulare.

Majoritatea PSD blochează Guvernul și îi refuză dreptul de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare CITEȘTE ȘI Majoritatea PSD blochează Guvernul și îi refuză dreptul de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare

Propunere legislativă privind protecția consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit

Proiectul vizează toate creditele în valută și arată că debitorii pot solicita conversia la cursul de schimb din data încheierii sau a perfectării contractului, plus o variație maximă de 20% față de acest curs.

În noul proiect sunt reluate prevederile din cel anterior, inclusiv trimiterea la normele generale ale BNR privind riscul valutar, care nu mai sunt însă în vigoare de la începutul acestui an, când a fost modificat regulamentul de creditare.

Legea ar urma să se încheie și contractelor în derulare, “în scopul echilibrării prestațiilor și al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte”.

PSD propune ca scutirea de impozit pentru angajații din construcții să rămână permanentă. Scopul: stoparea migrării forței de muncă CITEȘTE ȘI PSD propune ca scutirea de impozit pentru angajații din construcții să rămână permanentă. Scopul: stoparea migrării forței de muncă

Propunere legislativă privind protecția consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanțe

Proiectul de lege introduce un conceptul cesiune de creanță cu titlu speculativ, adică orice cesiune realizată de creditorul financiar către persoane afiliate (filiale sau firme din grup), sau care duce la creșterea artificială (termen adăugat în varianta actuală) a solvabilității creditorului financiar, respectiv la reducerea bazei de impozitare sau de taxare a creditorului financiar.

În cazul unei astfel de cesiuni speculative, cesionarul nu va putea pretinde consumatorului mai mult decât prețul real al cesiunii – cât a plătit pentru achiziția creanței -, la care se adaugă cheltuielile de executare și dobânda din ziua când cesionarul a plătit prețul cesiunii.

Cesionarii creanțelor vor fi obligați să dezvăluie consumatorilor prețul plătit pentru achiziția debitului.

Prevederile se aplică și contractelor în derulare, în condițiile impreviziunii, care se va prezuma pentru cesiunile speculative.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel zamfir
psd
plafonare dobanzi credite
limitare cesiune creante
conversie credite