Plafonul garanțiilor pentru Prima Casă va fi de 1,5 miliarde lei în 2016

Plafonul garanțiilor pentru Prima Casă va fi de 1,5 miliarde lei în 2016
scris 4 dec 2015

Plafonul garanțiilor pentru programul Prima Casă va fi de 1,5 miliarde lei anul viitor, iar pentru acest an va fi majorat cu 200 milioane lei, a declarat ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Pentru acest an, statul a alocat un plafon de 2,5 miliarde de lei, care a fost epuizat aproape în totalitate de către bănci.

Programul va fi în condiții actualizate, a precizat ministrul, însemnând că rata dobânzii va fi ROBOR+2%, față de ROBOR + 2,5% cât este în prezent.

Profit.ro a anunțat, în urmă cu două săptămâni, citând surse oficiale, că programul "Prima Casă" a fost inclus în proiectul de buget pentru anul viitor, asumat de Guvernul Cioloș.

Lansat în 2009, sub Cabinetul Emil Boc, programul Prima Casă a fost motorul creditării ipotecare și a stabilizat prețurile apartamentelor, după declanșarea crizei economice.

Peste două treimi din creditele acordate în ultimii ani sunt cu garanții de stat. În cei șase ani de existență a programului, au fost acordate 157.000 garanții, în valoare totală de peste 13 miliarde lei, care au susținut credite de peste 26 miliarde lei. BNR arată că împrumuturile Prima Casă reprezintă peste 50% din volumul creditelor imobiliare în derulare.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casă
dobândă
plagon
garanții