Plan la Alpha Bank România: obligațiuni ipotecare de până la 1 miliard de euro. Prima bancă din România care emite astfel de instrumente de finanțare

Plan la Alpha Bank România: obligațiuni ipotecare de până la 1 miliard de euro. Prima bancă din România care emite astfel de instrumente de finanțare
scris 6 dec 2018

Conducerea administrativă a Alpha Bank România a adoptat un program pentru o emisiune de obligațiuni ipotecare de până la 1 miliard de euro pe maximum 20 de ani. Dacă planul va fi pus în aplicare, atunci Alpha Bank poate fi prima bancă din România care emite astfel de instrumente de finanțare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Obligațiunile ipotecare reprezintă instrumente de finanțare prin care împrumuturile scoase în piață către finanțatori sunt acoperite de ipoteci aferente creditelor acordate de bancă. Astfel, banca se finanțează din piață la un cost mai redus, cedând o parte din veniturile aferente contractelor de credit, în funcție de randamentul oferit investitorilor.

Obligațiunile Alpha Bank vor fi listate la bursă, fie la cea din Luxemburg, București sau pe oricare altă piață de valori mobiliare din Europa.

Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank, vorbește de mai mulți ani de emiterea unor astfel de obligațiuni. O lege privind obligațiunile ipotecare a apărut încă din 2006, însă bancherii au reclamat că aceasta avea nevoie de modificări pentru a permite băncilor să pună astfel de instrumente în piață.

După negocieri cu Banca Națională a României și Guvernul a rezultat un proiect de lege care a fost adoptat de Parlament în 2015 (Legea 304/2015).

EXCLUSIV OTP îl schimbă pe László Diósi cu Gyula Fatér la conducerea băncii din România, după mai bine de 11 ani de mandat. Diósi - surprins de vestea schimbării CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP îl schimbă pe László Diósi cu Gyula Fatér la conducerea băncii din România, după mai bine de 11 ani de mandat. Diósi - surprins de vestea schimbării

După intrarea în dezbateri a Legii privind darea în plată, bancherii și BNR au acuzat că proiectul ar pune sub semnul întrebării posibilitatea ca băncile să mai emită obligațiuni ipotecare, dat fiind faptul că, în forma inițială, persoanele fizice puteau stinge în orice moment creditul prin transmiterea proprietății ipotecate către bancă. Darea în plată a fost, ulterior, modificată în Parlament, dar mai ales amendată de Curtea Constituțională, care a introdus condiția probări situației de impreviziune a debitorului.

Alpha Bank avea, la finele anului trecut, active 15,6 miliarde de lei, fiind cea mai mare bancă deținută de acționari greci și, în curând, și singura care va mai rămâne cu acționariat elen pe piața din România.

Criza din Grecia a făcut ca băncile să aibă nevoie de fonduri publice, bani pe care i-au primit în schimbul angajamentelor că vor reduce expunerile externe, majoritatea în regiunea Europei Centrale și de Est. Alpha Bank a reușit să se capitalizeze în mare măsură cu bani privați și a scăpat de condiția de a ieși din România. Eurobank a vândut Bancpost către Banca Românească, Piraeus a vândut banca din România către J.C. Flowers, iar NBG ajunsese la un angajament cu OTP pentru Banca Românească, însă tranzacția a căzut după ce a fost respinsă de BNR, astfel că procesul de vânzare a fost reluat.

Finanțarea Alpha Bank este, în continuare, asigurată parțial de centrala din Grecia, cu un volum al depozitelor de peste 3,3 miliarde de lei, în scădere cu 1,1 miliarde de lei față de 2016. Depozitele de la clientelă au crescut cu 1,5 miliarde de lei anul trecut la 9,4 miliarde de lei.

Alpha avea credite acordate în volum de aproape 11,4 miliarde de lei. Dintre acestea, credite totale de 4,9 miliarde de lei erau credite ipotecare retail, dintre care împrumuturi de circa 4 miliarde delei erau curente, restul fiind cu întârzieri sau neperformante.

Banca a trecut pe profit în 2016, cu peste 114 milioane de lei, față de o pierdere de aproape 27 de milioane de lei în 2015. În 2017 banca aproape că și-a dublat rezultatul net la circa 215 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha bank
obligatiuni ipotecare