Raiffeisen Bank oferă clienților îndatorați un discount de până la 20% pentru conversia creditelor în franci

Raiffeisen Bank oferă clienților îndatorați un discount de până la 20% pentru conversia creditelor în franci
scris 22 dec 2015

Raiffeisen Bank lansează o ofertă de conversie a creditelor în franci elvețieni care se adresează exclusiv clienților cu rate mari raportate la venituri.

Raiffeisen cheamă clienții care au rate la creditele în franci elvețieni reprezentând 65% din venitul disponibil să le convertească creditele. Banca va oferi un discount de 10% la soldul în franci și va face conversia la cursul zilei publicat de BNR pentru franc. Dacă debitorul își plătește ratele la timp, atunci soldul va mai fi redus cu 5% după primul an și cu același procent după al doilea an, se arată într-un comunicat de presă.

Dobânda la noul credit va fi variabilă în funcție de rata Robor la trei luni, la care se adaugă o marjă de trei puncte procentuale, ceea ce în prezent înseamnă o dobândă de 4% pe an.

“Principiul este să venim cu soluții pentru clienții care vor să ramburseze creditul, dar nu pot, din motive obiective. De aceea oferim reducerea datoriei din momentul imediat acceptării ofertei și, apoi, o reducere în trepte pentru a recunoaște efortul de bună plată”, a declarat Mihai Răuță,  director executiv Consumer Risc.

Portofoliul de credite în CHF al băncii este aproximativ 380 de milioane de euro, numărul de credite fiind, în prezent, de aproximativ 7.700. Dintre acestea, peste 52% au fost restructurate până acum. Circa 1.500 de clienți au beneficiat până acum de ofertele băncii de conversie cu și fără discount, se mai arată în comunicat.

Banca va verifica dacă debitorul îndeplinește condițiile de îndatorare printr-o interogare a datelor privind veniturile înregistrate la Fisc.

În cazul unei familii cu patru membri și venituri egale cu două salarii medii pe economie, adică 3.600 de lei, venitul disponibil este de aproximativ 2.500 de lei, după scăderea cheltuielilor de subzistență.

Rata lunară ar trebui să fie de cel puțin 1.600 de lei sau aproximativ 400 de franci elvețieni pentru ca familia să se califice la oferta de conversie cu discount, potrivit calculelor noastre. Dacă rata este mai mică, de 1.500 de lei, atunci condiția ca gradul de îndatorare să fie de cel puțin 65% nu este îndeplinită.

Celelalte bănci care au făcut oferte de conversie până acum nu au pus o condiție explicită privind gradul de îndatorare.

Banca Transilvania, care a convertit creditele clienților de la Volksbank, cu banii aduși de banca austriacă, a oferit un discount de 22,5% pentru toți clienții preluați care și-au schimbat creditele din franci în lei sau euro.

OTP Bank, care a lansat recent un program de conversie, oferă discounturi între 5% și 25% la sold. Printre criteriile luate în calcul de bancă se numără comportamentul de plată și, mai ales, dacă clientul a dat sau nu banca în judecată pe clauze abuzive. Cei care au câștigat procese primesc cele mai mici discounturi, în timp ce cei care au procese pe rol au oferte pentru o reducere de 15% a soldului.

Raiffeisen Bank e a patra bancă după active din România, cu 500 de agenții și aproape două milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
discount credite franci
conversie credite franci
conversie raiffeisen bank