KRUK Romania, unul dintre cei mai mari deținători de creanțe ale clienților cu credite luate de la băncile din România, anunță că a implementat primul robot software care funcționează într-o companie de profil din țara noastră, împreună cu UiPath și firma de consultanță RPABox.
Decizia este parte din obiectivul de transformare digitală a KRUK, susține compania, precizând că va continua colaborarea cu cele două firme care dezvoltă soluții de automatizare și se bazează pe inteligența artificială, pentru a schimba abordarea proceselor, eficientizând activitatea angajaților și oferindu-le acestora timp suplimentar de învățare și documentare pe noi proiecte. Activitatea KRUK se bazează pe implementarea de procese, multe dintre acestea fiind interconectate, astfel că automatizarea devine o necesitate, în opinia reprezentanților companiei.
Tomasz Ignaczak, directorul general al KRUK România, spune că robotul software a fost botezat Primo și este „extrem de rapid, precis și reduce în mare măsură timpul de execuție al unor operații financiare”.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Primo este, în fapt, un soft de automatizare care preia acțiunile de rutină ale unui angajat, precum reconcilierea plăților în cadrul departamentului financiar.
„Rezultatele implementărilor pe care le avem cu mai bine de 3.000 de clienți internaționali converg către aceeași concluzie, că Robotic Process Automation (RPA) îmbunătățește productivitatea și angajamentul personalului, elimină erorile, crește viteza de procesare a datelor și ridică nivelul de satisfacție în rândul clienților”, a declarat Anna Ghica, Head of PR, EMEA la UiPath.
Teodor Hoaghea, CEO RPAbox, spune că implementarea proiectului a fost foarte rapidă, automatizarea intrând în producție „după doar câteva săptămâni de la discuțiile inițiale”
Grupul KRUK este cea mai mare companie de management al creanțelor din Polonia și lider al pieței de profil în zona Europei Centrale și de Est, având operațiuni externe în România, Cehia, Slovacia, Germania, Italia și Spania. În România este present din 2007.
În primul trimestru al acestui an, grupul a cheltuit pentru a cumpăra portofolii de creanțe din România echivalentul a 80 de milioane de zloți (19 milioane de euro), echivalentul a circa 45% din totalul la nivel grup. România a fost, astfel, principala țintă a companiei poloneze.
Totodată, investițiile în portofolii de creanțe în România ale companiei au fost de zece ori mai mari comparativ cu primul trimestru din 2018.
Luna trecută, subsidiara InvestCapital din cadrul grupului a cumpărat și portofoliu de creanțe deținut în România de GetBack, un alt recuperator din Polonia. Confruntat cu grave probleme financiare, GetBack trebuie să vândă toate activele de pe piața românească, după ce a cumpărat, în anii anteriori, portofolii de credite de proastă calitate la prețuri mai mari decât competitorii, mizând pe evoluția pozitivă a economiei poloneze și pe șomajul redus. Achiziția datoriilor a fost finanțată, în general, prin obligațiuni pe termen scurt. Tranzacția, în valoare de 37,4 milioane de zloți (41,4 milioane lei), este condiționată de aprobarea administratorului judiciar al GetBack. Portofoliul include în special credite nagarantate ale unor persoane fizice. Valorea nominală a portofoliului nu este cunoscută.
La nivel de grup, Kruk a investit, în primele 3 luni, 179,4 milioane de zloți (42,7 mil. euro) în 37 de portofolii de creanțe cu o valoare nominală de 1,4 miliarde de zloți (333 mil. euro). Potrivit raportului financiar al grupului polonez, cea mai mai mare parte a banilor a mers către România și Polonia, reprezentând circa 45%, respectiv 34% din cheltuielile totale.
"Credem că perspectivele asupra pieței poloneze a datoriilor sunt promițătoare și intenționăm să ne concentrăm pe investiții în Polonia și România în viitorul apropiat. Anul acesta, vom limita investițiile în Italia și Spania", declara Piotr Krupa, președinte al Kruk, citat de presa poloneză.
Compania a obținut un profit net total de 97,7 milioane de zloți (23,3 mil euro) în primul trimestru, ceea ce reprezintă 30% din profitul net pe întreg anul 2018. Rezultatul pozitiv este atribuit, în special, sumelor consistente recuperate de pe piața din România și Polonia și costurilor operaționale mai mici, care au contrabalansat efectele adverse ale fluctuațiilor cursului de schimb dintre zlot și leu.
În perioada ianaurie-martie, Kruk a raportat pe piața din România, un nivel al EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, deprecieri și amortizări) de 49 de milioane de zloți (11,7 mil. euro), al doilea cel mai bun rezultat la nivel de grup, după Polonia și circa 36% din EBITDA total.
Compania poloneză a obținut, în primul trimestru, venituri totale de 75 milioane de zloți (17,85 mil. euro) în România.