Sfaturile unui general de informații, condamnat penal, pentru bancheri

Sfaturile unui general de informații, condamnat penal, pentru bancheri
Oana Osman
Oana Osman
scris 22 oct 2015

Institutul Bancar Român, Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor l-au invitat pe generalul în rezervă Sergiu Medar, fost șef al Comunității Naționale de Informații și al Direcției Informații Militare, condamnat penal în dosarul “Case pentru generali”, în prezent consultant de business intelligence, să le vorbească bancherilor despre importanța culegerii de informații din exteriorul companiilor, la o conferință pe tema conformității bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Când faceți fișa unui client trebuie să știți cine e. La prima întâlnire nu vreți să luați imediat o decizie, abia îl citiți, nu știți dacă vă minte, ce gesturi face când vă minte. Trebuie să urmăriți dacă folosește cuvinte nearticulate în frază, când folosește articol nehotărât  - unul, altul - poate însemna că minte. Trebuie să știți lucrurile astea, voi, cei de la departamentele de conformitate bancară”, a arătat Medar, împărtășind bancherilor câteva sfaturi de business și competitive intelligence. O activitate care poate deschide o întreagă lume de informații utile pentru afaceri din exteriorul instituției, dar care pare să nu fi deslușit încă un “secret”al gramaticii, acela că “unul”, “altul”sunt pronume nehotărâte, nu articole nehotărâte.

Pentru a-i face pe bancheri să înțeleagă originile activității de business intelligence, Sergiu Medar și-a început prezentarea cu o poveste: “În 1870, în Boston era o singură bancă, iar un întreprinzător local a vrut să deschidă și el una. Primul bancher a chemat un angajat tânăr, entuziast și fâșneț și i-a spus: vezi cine-s ăștia! Angajatul a mers, a adunat informații și i-a spus că întreprinzătorul e om serios și vrea să facă treabă bună, iar bancherul a decis: decât să ne luptăm, să ne concurăm, mai bine colaborăm și ne împărțim piața. Această activitate de culegere de informații, legală, este ceea ce numim business intelligence”.

Între timp, a arătat Medar, sectorul IT a confiscat termenul și l-a transformat în “prelucrarea datelor interne”, activitate care include foarte puține informații din exteriorul companiei. “Dar nu poți construi viitorul unei companii fără să ai informații din exterior, din mediul de afaceri. Banii dați cu împrumut sunt ai dumneavoastră, dumneavoastră trebuie să-i recuperați și e importantă cunoașterea mediului de afaceri prin competitive intelligence, culegere legală de informații ”, a spus Medar.

Presupunând că bancherii din sală s-ar întreba cum să procedeze pentru ca această culegere de informații să fie legală, iar după ce informațiile sunt culese cum trebuie ele analizate pentru a lua apoi o decizie, fostul șef al Comunității Naționale de Informații a prezentat imediat soluțiile: “Culegerea de informații trebuie făcută fie de fiecare angajat, fie de către un compartiment specializat în companie, fie apelând la o firmă externă”.

La o astfel de firmă externă specializată este asociat chiar Sergiu Medar, alături de un alt general în rezervă, Adriean-Vasile Pârlog, fost șef al departamentul de analiză de la Direcția Generală de Informații a Armatei,  și de Ionel Grigore Amilcar Corduneanui-Dragotă, în vârstă de 36 de ani, absolvent al Colegiului Militar Liceal Dimitrie Cantemir din Breaza, cei trei deținând cote egale din capital - 33,33%.

 Firma, înființată în 2011, se numește Integrated Corporate Security Services SRL (n.r. acronimul acesteia - ICCS - se pronunță reproducând fonetic litera “x”, rezultă din  prezentarea calității în care Sergiu Medar a spus că se află la conferința bancară “sunt partener la compania x”). Cu 8 angajați, ICSS a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 1,746 milioane de lei, în scădere față de 1,8 milioane de lei în 2013. Profitul brut a fost de 756.052 lei în 2014, față de 861.336 în 2013,  iar cel net de 635.775 lei, față de 725.629 lei în 2013, conform datelor de la Registrul Comerțului.

Specialiștilor din bănci care se confruntă cu dificultăți mari în conformarea la reglementările tot mai dure privind combaterea spălării banilor și a activităților teroriste, sau care trebuie să se ferească de sancțiuni pentru încălcarea embargoului impus unor state precum Iranul sau Federația Rusă, evaluând corect riscul de a lucra cu anumiți clienți, Sergiu Medar le-aspus că apelarea la servicii de financial intelligence îi poate ajuta să înțeleagă și “care sunt traseele banilor care ajung acolo unde nu ar trebui să ajungă”.

În contextul în care mai mulți participanți la conferință au arătat că reglementările îi obligă să identifice beneficiarii reali ai unor tranzacții, demers adesea dificil, și că mai multe bănci au renunțat pur și simplu la a mai accepta clienți de origine iraniană sau din zone ori cu tranzacții care i-ar expune la riscul încălcării embargoului, chiar dacă este vorba de studenți la facultățile din România, Medar și-a prezentat recomandarea de specialist în competitive intelligence: “La bancă, eu i-aș lua banii unui client și apoi aș lucra cu firme specializate în competitive și business intelligence. Există mai multe nevoi prioritare de informații pentru afaceri, inclusiv elemente de cultural intelligence, care îți arată, spre exemplu, că într-o țară arabă nu te poți așeza picior peste picior pentru că e jignire să-i arăți interlocutorului talpa piciorului sau să-l atingi cu mâna stângă. Și pentru prezența femeilor sunt reguli. O firmă care vă cere bani pentru o investiție în afara teritoriului național trebuie să știe aceste lucruri, iar dumneavoastră trebuie să știți că el știe pentru a vă vedea banii înapoi”.

Anul acesta, în luna mai, Sergiu Medar a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare pentru participare improprie la abuz în serviciu și două luni de închisoare pentru participație improprie la fals intelectual. ICCJ a contopit cele două pedepse, urmând să execute cu suspendare un an de închisoare, pe un termen de încercare de trei ani.

Condamnarea a fost dată în dosarul “Case pentru generali”.  Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu și alți zece generali și colonei, care au deținut funcții de conducere în MApN la data faptelor, au fost trimiși în judecată de DNA, în septembrie 2013, pentru cumpărarea unor locuințe de serviciu, la un preț subvenționat, în baza unor declarații false că nu mai dețin alte locuințe în proprietate.

Înainte de a desfășura activități de consiliere în business intelligence, generalul Sergiu Medar, în prezent în rezervă, a avut o carieră îndelungată în domeniul informațiilor și în diplomație. A fost consilier prezidențial - Departamentul Securității Naționale, șeful Comunității Naționale de Informații și membru în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, șeful Direcției Informații Militare și director general în cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării. A avut misiuni diplomatice în SUA, Canada, Brazilia și Argentina. Predă, ca profesor universitar, la Academia Națională de Informații, cursuri de Diplomația Apărării și Competitive Intelligence.  

viewscnt
Afla mai multe despre
sergiu medar
bnr
ibr
business intelligence