"Spălătoria Troika": LISTA marilor bănci implicate în scandalul spălarii de bani rusești

"Spălătoria Troika": LISTA marilor bănci implicate în scandalul spălarii de bani rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2019

Tot mai multe bănci europene importante sunt târâte în scandalul spălarii de bani rusești, în centrul căruia se află cel mai mare creditor danez, Danske Bank. Noi documente obținute de către Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) au scos la iveală o schemă globală de spălare de bani, supranumită Troika Laundromat  ("Spălătoria Troika"), în spatele căreia se află banca de investiții rusească Dialog Troika, cumpărată de banca de stat Sberbank în 2012.

Investigații legate de acest scandal sunt în curs în statele baltice, SUA, Marea Britanie și țările nordice. Potrivit estimărilor Fondului Monetar de Investiții (FMI), sumele de bani spălate anual la nivel de global echivalează cu 2% până la 5% din PIB-ul global, adică 2.000 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Mai jos, lista principalelor bănci europene implicate în scandal:

ULTIMA ORĂ Iohannis refuză în continuare să promulge proiectul de buget și îl retrimite în Parlament pentru o nouă dezbatere CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis refuză în continuare să promulge proiectul de buget și îl retrimite în Parlament pentru o nouă dezbatere

Danske Bank

Cel mai mare creditor danez a recunoscut, în septembrie, că o mare parte din cele aproximativ 230 de milioane de dolari gestionate de divizia sa estoniană în perioada 2007-2015 reprezintă tranzacții suspecte.

Creditorul este, în prezent, ținta investigațiilor Departamentului american de Justiție și a Comisiei pentru bursă și valori mobiliare din SUA, dar și a autorităților din Danemarca, Estonia, Marea Britanie și Franța.

Swedbank

Compania publică de televiziune din Suedia, SVT, a prezentat informații a potrivit cărora, în perioada 2007-2015, între Swedbank și Danske Bank au avut loc tranzacții suspecte de aproape 6 miliarde de dolari, existând o legătură între banca suedeză și scandalul de spălare de bani în valorea de 230 de miliarde de dolari. Banca suedeză este investigată de autoritățile de supraveghere financiară din Suedia și Estonia, fiind acuzată inclusiv de încălcarea legislație privind informațiile privilegiate.

Nordea Bank

Cea mai mare bancă nordică este acuzată că ar fi intermediat tranzacții suspecte de 700 de milioane de euro, bani care proveneau de la banca lituaniană Ukio Bankas, desființată în 2013 și care a funcționat ca o divizie a băncii ruse de investiții Troika Dialog, și mergeau către companii paravan din paradisuri fiscale ca Insulele Virgine Britanice sau Panama, potrivit televiziunii finlandeze YLE. Investitorul Bill Browder a depus o plângere către autoritățile nordice, susținând că Nordea a gestionat fonduri suspecte în valoare 405 milioane de dolari. Suedia a decis să nu investigheze aceste caz, însă autoritățile finlanddeze nu au luat încă o decizie în acest sens. 

ING Groep

Grupul bancar din Olanda ar fi știut despre posibila implicare în activități de spălare de bani a unuia dintre clienții diviziei din Moscova, potrivit ziarului olandez Trouw, noile acuzații venind la doar o lună după ce creditorul a plătit o amendă 875 de milioane de dolari legată de această infracțiune. Sute de milioane de euro au trecut prin subisiara de la Moscova, în cadrul schemei construite de banca de investiții rusească Troika Dialog, potrivit Trouw, care citează OCCRP. Compania avută în vizor este Cypriot Popat Holdings, care a avut un cont la ING Moscova din 2006 până în 2013, cel puțin. Autoritățile olandeze din domeniul financiar au refuzat să comenteze dacă banca este sau nu investigată.

BEI finanțează cu 12 milioane de euro modernizarea rețelei de apă din județul Alba. Prima dată când FEIS sprijină un proiect public din România CITEȘTE ȘI BEI finanțează cu 12 milioane de euro modernizarea rețelei de apă din județul Alba. Prima dată când FEIS sprijină un proiect public din România

Credit Agricole

Peste 500 de transferuri cu fonduri de aproximativ 150 milioane de dolari provenite de la companii implicate în schema Troika Laundromat ar fi fost efectuate către conturi deschise la divizia de wealth management Indosuez a Credit Agricole din Geneva, scrie cotidianul Tages-Anzeiger, parte a OCCRP. Potrivit publicației, conturile în cauză aparțineau unor companii cu aceiași directori executivi și care aveau trecute căsuțe poștale la adresă.

Credit Agricole a precizat că divizia Indosuez Wealth Management din Geneva respectă regulile privind combaterea spălării de bani, fără să facă referire la detaliile prezentate de investigația jurnalistică OCCRP.

Deutsche Bank

Mai mult de 889 milioane de dolari ar fi fost transferate din conturi Deutsche Bank către companii din Troika Laundromat între 2003 și 2017, potrivit cotidianului german Süddeutsche Zeitung, parte a OCCRP. Noile acuzații pun presiune suplimentară pe gigantul bancar german, care se află în vizorul autorităților pentru rolul său în calitate de bancă corespondentă în scandalul spălării de bani din Rusia de către Danske Bank. De asemenea, procurorii germani anchetează implicarea băncii într-o schemă de evaziune fiscală dezvăluită de dosarele Panama Papers, în 2016.

Raiffeisen Bank International

Banca austriacă, printre cei mai importanți creditori străini din sectorul bancar rusesc, este ținta principală a unor acuzații lansate de Hermitage Fund, fondul de investiții specializat în piețele de capital din Rusia înființat de investitorul William (“Bill”) Browder. Potrivit lui Browder, în conturile Raiffeisen ar fi ajuns 634 milioane de dolari, bani transferați de banca lituaniană Ukio Bankas și de sucursala estoniană a Danske Bank. Raiffeisen este acuzată că ar fi ignorat mai multe semnale care ar fi trebuit să declanșeze mecanismul de prevenire a activităților de spălare de bani.  

Raiffeisen a anunțat că a lansat o investigație internă cu privire la acuzațiile aduse de Hermitage Fund. În același timp, banca a punctat că Hermitage a lansat și în trecut acuzații similare, acestea fiind ulterior respinse ca fiind nefondate de autoritățile austriece.

ABN Amro Group

Troika Laundromat ar fi transferat circa 190 milioane de euro printr-o sucursală a ABN Amro, preluată ulterior de Royal Bank of Scotland, scriu publicațiile olandeze Trouw și De Groene Amsterdammer. În replică, ABN Amro a arătat că activele, datele și clienții sucursalei în cauză au trecut în responsabilitatea RBS odată cu preluarea acesteia, în februarie 2008.

Autoritățile olandeze responsabile cu investigarea infracțiunilor financiare au refuzat să comenteze dacă anchetează banca.

Rabobank

Aproximativ 43 milioane de euro, bani proveniți de la companii implicate în schema Troika Laundromat, au fost virate în contul deschis la Rabobank de constructorul de iahturi Heesen, potrivit Trouw și De Groene Amsterdammer. Fondurile au fost folosite la finanțarea construcției a două ambarcațiuni pentru senatorul rus Valentin Zavadnikov.

Și în acest caz, autoritățile olandeze au refuzat să comenteze dacă investighează banca.

Turkiye Garanti Bankasi

Sucursala din Olanda a grupului bancar turc ar fi procesat tranzacții cu 200 milioane de euro, bani proveniți de la două bănci lituaniene aflate în centrul scandalului Troika Laundromat, potrivit presei olandeze.

Nu este clar dacă tranzacțiile sunt investigate de autorități.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
spalare de bani
troika laundromat
troika dialog
bani rusesti