TOPUL celor mai profitabile bănci din România în S1. Rata neperformantelor a scăzut la 3%

TOPUL celor mai profitabile bănci din România în S1. Rata neperformantelor a scăzut la 3%
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 aug 2022

Banca Transilvania (doar banca) a încheiat primele 6 luni cu un profit net de 907 milioane de lei (relativ constant în raport cu aceeași perioadă din 2021), veniturile nete din dobânzi crescând cu 25%, la 1,69 miliarde de lei, în timp ce Banca Comercială Română, a doua cea mai mare bancă din piață după BT, a înregistrat un profit în creștere cu circa jumătate, la 974 de milioane de lei (doar la nivelul băncii), veniturile nete din dobânzi urcând cu aproape 13%, la 1,29 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BRD a înregistrat un profit net în scădere cu 2% la nivelul băncii, până la 616,7 milioane de lei. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 11,4%, la peste 1 miliard de lei.

CONFIRMARE Bank of Cyprus vinde un pachet masiv de credite neperformante, ultimul pas din planul de a ieși de pe piața din România. Cea mai mare tranzacție din acest an de pe piața locală a creditelor neperformante CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Bank of Cyprus vinde un pachet masiv de credite neperformante, ultimul pas din planul de a ieși de pe piața din România. Cea mai mare tranzacție din acest an de pe piața locală a creditelor neperformante

Raiffeisen Bank a încheiat primul semestru cu un profit net de 602 milioane de lei, în creștere cu jumătate față de primele 6 luni din 2021. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 22%.

Per ansamblu, sistemul bancar și-a majorat profitul net cu 14%, aproape de rata inflației, la 4,74 miliarde de lei în primele 6 luni din 2022 în comparație cu primul semestru de anul trecut. Profitabilitatea s-a îmbunătățit, de asemenea, activele deținute au crescut în timp ce rata creditelor neperformante să scăzut la 3%, foarte aproape de obiectivul anunțat de banca centrală.

Băncile au încheiat primele 6 luni din 2022 cu un profit net de 4,74 miliarde de lei, față de 4,15 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2021, arată calculele Profit.ro pe baza datelor preliminare de la Banca Națională a României. Venitul net reprezintă un nou record istoric nominal, însă evoluția trebuie privită în contextul inflației anuale de peste 15% în iunie. Profitul anualizat reprezintă aproape 9,5 miliarde de lei, nivel care dacă se va confirma va reprezenta un nou record.

Profitul trimestrial, la 2,78 miliarde de lei, reprezintă de asemenea un nou record, față de 1,96 miliarde de lei în primul trimestru din acest an, respectiv 2,24 miliarde de lei în al doilea trimestru din 2021.

BNR vede viitorul cu pesimism: Previziunile privind activitatea economică, revizuite semnificativ în sens descendent pentru 2023 CITEȘTE ȘI BNR vede viitorul cu pesimism: Previziunile privind activitatea economică, revizuite semnificativ în sens descendent pentru 2023

Randamentul capitalului, o măsură a profitabilității din punct de vedere a investiției acționarilor, a crescut de la 13% la 16%. Randamentul activelor, care măsoară profitabilitatea pe unitatea de afaceri, a rămas relativ constant la 1,45%.

TOPUL celor mai profitabile bănci din România în S1. Rata neperformantelor a scăzut la 3%

Activele sistemului bancar au crescut cu 13,4% față de jumătatea anului trecut la 664,4 miliarde de lei, ușor sub inflație.

Solvabilitatea a scăzut cu circa 2,4 puncte procentuale la 21,4% ca urmare a creșterii activelor, în timp ce capitalurile au scăzut sau au rămas constante, pe măsură ce băncile au reînceput să plătească dividende acționarilor. Anterior, la cererea reglementatorului, băncile au reținut profiturile pentru a se asigura că au suficiente resurse pentru a face față efectelor economice și financiare ale pandemiei COVID-19.

SIF Oltenia a ieșit din acționariatul EximBank. Banca, evaluată la 1,3 miliarde lei CITEȘTE ȘI SIF Oltenia a ieșit din acționariatul EximBank. Banca, evaluată la 1,3 miliarde lei

Calitatea activelor a continuat să se îmbunătățească. Rata creditelor neperformante a scăzut de la 3,78% la jumătatea anului trecut și 3,35% în decembrie la 3,01% la finele lunii iunie din anul curent. Directorul Supravegherii din BNR anunța că a convenit cu băncile o reducere a ratei neperformantelor sub 3% în acest an.

Băncile au încasat mai mulți bani din creșterea dobânzilor la credite, mai ales ca urmare a majorării ratelor interbancare și a reactualizării dobânzilor pentru creditele în sold. Media ROBOR la 3 luni a ajuns de la 1,55% în trimestrul al doilea din 2021 la 5,5% în trimestrul al doilea din 2022 (și 7,4% în ultimele două luni). IRCC aplicat în contracte a crescut în același interval cu circa 0,2 puncte procentuale la 1,86%.

Doar primele patru bănci după dimensiunea activelor care au anunțat rezultatele au un venit net cumulat de 3,1 miliarde de lei, unele dintre ele raportând și creșteri de un sfert ale veniturilor din dobânzi.

TOPUL celor mai profitabile bănci din România în S1. Rata neperformantelor a scăzut la 3%

 

viewscnt
Afla mai multe despre
profit banci
profitabilitate banci
profit sistem bancar
creștere profit
credite neperformante