Turcia a numit un nou guvernator al Băncii Centrale

Turcia a numit un nou guvernator al Băncii Centrale
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2024

Turcia l-a numit pe Fatih Karahan în funcția de guvernator al Băncii Centrale, sâmbătă, după ce vineri Hafize Gaye Erkan a demisionat, scrie Anadolu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Karahan, în vârstă de 42 de ani, era viceguvernator al băncii din 28 iulie. El a absolvit departamentul de matematică și inginerie industrială de la Universitatea Bogazici din Turcia și are un doctorat în economie de la Universitatea din Pennsylvania.

Anterior, a fost economist, șef de echipă pentru studii privind piața muncii și a produselor și consilier de politică monetară în cadrul Federal Reserve Bank of New York.

De asemenea, a fost lector la universitățile Columbia și New York, a devenit economist senior la Amazon și a fost numit economist principal în cadrul companiei, scrie News.ro.

Profiturile record înregistrate de băncile europene anul trecut vor fi greu de repetat CITEȘTE ȘI Profiturile record înregistrate de băncile europene anul trecut vor fi greu de repetat

Predecesoarea sa l conducerea băncii centrale. Hafize Gaye Erkan, a demisionat, invocând necesitatea de a-și proteja familia, în condițiile în care spune că este ținta unei campanii agresive de defăimare, ceea ce ridică întrebări în legătură cu menținerea politicii monetare aspre pe care a susținut-o în cele opt luni în care a ocupat această funcție, relatează Reuters și Financial Times.

Hafize Gaye Erkan, prima femeie care a condus banca centrală a Turciei, este al cincilea guvernator care părăsește postul în tot atâția ani, după ce președintele Tayyip Erdogan i-a concediat pe ultimii patru, erodând independența instituției. Liderii cabinetului au declarat rapid că programul economic va continua și după plecarea ei.

Erkan a fost numită de Erdogan în luna iunie, după ce președintele a obținut un nou mandat în alegeri, pentru a face o întoarcere de 180 de grade de la politicile bancare promovate până atunci.

Ea s-a îndepărtat rapid de politicile nesănătoase promovate ani de zile la presiunea lui Erdogan, cu rate scăzute a dobânzilor, care au făcut ca inflația să crească vertiginos și investitorii străini să fugă.

Din iunie, banca centrală și-a majorat rata cheie a dobânzii de la 8,5% la 45%. Săptămâna trecută, după o nouă majorare cu 250 de puncte de bază, banca națională turcă a declarat că a înăsprit rata dobânzii suficient de mult pentru a obține o scădere a inflației, semnalizând o oprire.

Erkan, fost director la banca americană Goldman Sachs, a declarat că "programul economic a început să dea roade", citând creșterea rezervelor valutare și așteptările că inflația va începe să se înjumătățească la mijlocul anului "ca dovadă a acestui succes".

"În pofida tuturor acestor evoluții pozitive, după cum este cunoscut publicului, o campanie majoră de omorâre a reputației mele a fost organizată recent împotriva mea", a declarat ea pe platforma X. "Pentru a evita ca familia mea și copilul meu nevinovat, care nu are nici măcar un an și jumătate, să fie afectați și mai mult de acest lucru, i-am cerut președintelui nostru să mă elibereze de la îndatoririle mele", a anunțat Erkan.

Hafize Gaye Erkan spunea în luna decembrie că din cauza creșterilor mari de prețuri de pe piața imobiliară a fost nevoită să se mute înapoi cu părinții.

Luna trecută, ziarul de opoziție Sozcu a publicat un articol despre o angajată a băncii centrale care a declarat că a fost concediată pe nedrept din bancă de către tatăl lui Erkan, care ar fi primit un rol neoficial în cadrul băncii centrale. Ca răspuns, la momentul respectiv, Erkan a declarat că o știre "nefondată" care o vizează pe ea, familia sa și banca este "inacceptabilă" și a promis că își va exercita drepturile legale împotriva celor responsabili.

Ministrul de finanțe, Mehmet Simsek, a declarat că demisia lui Erkan a fost o decizie personală a acesteia, iar programul economic va continua neîntrerupt. Vicepreședintele turc Cevdet Yilmaz s-a făcut, de asemenea, ecoul aprobării politicii actuale.

Inflația s-a apropiat de 65% luna trecută și se așteaptă să înceapă să scadă în jurul lunii iunie. Investitorii străini, inclusiv unii dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume, au început să cumpere datorie locală turcă la sfârșitul anului trecut, ca un semnal de încredere în program.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
guvernator banca centrala
numire