Deși în scădere, inflația din zona euro nu oferă motivă pentru care BCE să grăbească reducerea dobânzilor

Deși în scădere, inflația din zona euro nu oferă motivă pentru care BCE să grăbească reducerea dobânzilor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 1 feb 2024
Inflația din zona euro a scăzut mai puțin decât era anticipat la începutul anului, umbrind speranțele investitorilor că Banca Centrală Europeană va începe să reducă ratele dobânzilor încă din primăvară.
 
Urmărește-ne și pe Google News
După o accelerare în decembrie, determinată de efectele de bază, prețurile de consum au crescut în ianuarie cu 2,8% față de anul trecut, a anunțat Eurostat. Nivelul este peste estimarea mediană de 2,7% dintr-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor. De asemenea, inflația de bază, care omite componentele volatile, cum ar fi alimentele și energia, a scăzut mai puțin decât era preconizat, la 3,3%.
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cel mai scump loc de trai din Europa CITEȘTE ȘI Cel mai scump loc de trai din Europa

Traderii estimează aproape șase reduceri de dobândă de un sfert de punct procentual în acest an și văd o șansă de aproape 90% ca prima să aibă loc până în aprilie. Obligațiunile germane cu scadența de doi ani - printre cele mai sensibile la schimbările de politică monetară - și-au menținut pierderile după publicarea datelor, randamentul fiind în creștere, la 2,47%.

După un val fără precedent de majorări de rate de dobândă între iulie 2022 și septembrie 2023, BCE se pregătește pentru relaxarea politicii monetare în acest an. Cu toate acestea, oficialii se feresc să ofere indicații clare privind calendarul înainte de a fi siguri că inflația este clar pe drumul de întoarcere la ținta de 2%.
viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi
eurostat
zona euro
bce
core