Victorie de parcurs pentru BCR în procesul de 389 de milioane de lei cu Guvernul

Victorie de parcurs pentru BCR în procesul de 389 de milioane de lei cu Guvernul
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 mai 2023

Curtea de Apel București a anulat două acte ale Ministerului Dezvoltării prin care i s-a respins Băncii Comerciale Române dreptul de a beneficia de amnistie fiscală pentru dobânzile penalizatoare din procesul cu Curtea de Conturi pe tema primei de la stat pentru băncile de locuințe. Decizia poate fi atacată de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Magistrații Curții de Apel București au admis în parte cererea BCR Banca pentru Locuințe împotriva Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) într-un litigiu care vizează anularea deciziei funcționarilor de a respinge amnistia fiscală pentru accesoriile rămase după procesele privind prima de stat.

Curtea de Conturi a stabilit că băncile pentru locuințe ale BCR și Raiffeisen au plătit nelegal clienților prima de stat de până la 200 de euro pe an pentru constituirea de depozite, în condițiile în care aceștia nu au îndeplinit ciclul de economisire-creditare și o parte dintre ei nici nu ar fi fost eligibil din punct de vedere legal, fiind minori sau pensionari. Decizia Curții de Conturi a fost confirmată de instanțele naționale – Înalta Curte de Casație și Justiție a respins inclusiv căile extraordinare de judecată.

BCR a plătit anul trecut 432,7 milioane de lei statului în urma procesului, însă a solicitat ca pentru obligațiile accesorii, reprezentate de dobânzile penalizatoare acumulate de-al lungul anilor, să beneficieze de amnistia fiscală, în baza legislației emise de stat în perioada de criză COVID-19.

CONFIRMARE Romgaz și-a majorat cu 210 milioane lei plafonul de îndatorare la BCR pentru a depune garanția solicitată de Transgaz la transportul gazelor din Marea Neagră CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz și-a majorat cu 210 milioane lei plafonul de îndatorare la BCR pentru a depune garanția solicitată de Transgaz la transportul gazelor din Marea Neagră

MDLPA a respins solicitarea BCR și a trimis băncii, în decembrie, o factură de 388,9 milioane de lei pentru dobânzile penalizatorii.

BCR a atacat în instanță decizia ministerului și a avut acum prima decizie favorabilă de la Curtea de Apel, care a anulat două adrese ale MDLPA către BCR prin care îi comunica băncii că nu va beneficia de amnistia fiscală. Instanța obligă statul să soluționeze cererile trimise de BCR în ianuarie și martie anul trecut prin care solicita anularea accesoriilor.

”Obligă pârâtul la solutionarea pe fond a cererii de amnistie fiscală formulată de reclamantă și înregistrată la aceasta sub nr. 10131/28.01.2022 și sub nr. 31396/08.03.2022”, se arată în decizia pe scurt.

Guvernul va putea face recurs după comunicarea hotărârii.

O altă acțiune, prin care banca a solicitat suspendarea executării deciziei MDLPA a fost respinsă de Curtea de Apel București și așteaptă recursul la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Raiffeisen Bank este în aceeași situație ca BCR. Aedificium Banca pentru Locuințe (noua denumire a băncii din grupul austriac) ar avea de plătit încă 151 de milioane de lei la stat ca dobânzi penalizatoare, după ce în prealabil a plătit 115 milioane de lei ca daune în procesul principal cu Curtea de Conturi. Raiffeisen a obținut, însă, suspendarea deciziei MDLPA privind obligațiile accesorii și așteaptă o decizie pe fond de la Curtea de Apel București în ceea ce privește cererea principală de amnistie fiscală.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
bcr banca pentru locuinte
banca comerciala romana
ministerul dezvoltarii
curtea de conturi
prima de stat