VIDEO Conferința Profit.ro IMM - Felix Daniliuc, BRD: Costul riscului este foarte scăzut pe sectorul IMM. Lucrurile sunt într-o zonă de optimism. E greu să vezi o bancă ce nu vrea să-și ajute clientul

VIDEO Conferința Profit.ro IMM - Felix Daniliuc, BRD: Costul riscului este foarte scăzut pe sectorul IMM. Lucrurile sunt într-o zonă de optimism. E greu să vezi o bancă ce nu vrea să-și ajute clientul
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 mar 2024

Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii are o rată scăzută a creditelor neperformante și generează un cost redus cu riscul pentru bănci, spune Felix Daniliuc, director responsabil cu aria IMM la BRD Groupe Société Générale. Lucrurile în piață sun pozitive, adaugă Daniliuc, care a remarcat o „încordare” doar în cazul firmelor din agricultură, care nu au apelat însă la moratoriul aprobat de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Și noi ne uităm din perspectivă internă la acest sector și vedem că costul riscului este foarte scăzut sau performanța creditelor sectorului IMM este la cote foarte înalte”, spune Daniliuc, în cadrul Conferinței Profit.ro IMM – Anul marilor presiuni pentru micii antreprenori. Unde mai pot găsi soluții de creștere. Ediția a IV-a.

Evenimentul, transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, a fost organizat cu sprijinul CEC Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, REI Grup, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, BRD

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Rata creditelor neperformante în rândul IMM a venit de la 36% în 2014, la 20% în 2016, 10,6% în 2018, 5,6% în 2021 și 4,1% în septembrie 2023, potrivit datelor de la BNR. Astfel, rata creditelor neperformante pentru firmele mici și mijlocii era în toamna anului trecut doar un pic mai mică decât media de 3,6% pe toate firmele, respectiv cea de 2,6% pe întregul portofoliu de credite bancare.

VIDEO Conferința Profit.ro IMM - Teodora Petre, Raiffeisen Bank: Există loc de creștere de peste 7-8% pe an pe zona companiilor mici. Atenție la zona de sustenabilitate, ne va afecta mediul economic! CITEȘTE ȘI VIDEO Conferința Profit.ro IMM - Teodora Petre, Raiffeisen Bank: Există loc de creștere de peste 7-8% pe an pe zona companiilor mici. Atenție la zona de sustenabilitate, ne va afecta mediul economic!

Daniliuc spune că programul cu garanții de stat IMM Invest, pornit în pandemie, a dus la mai multe încredere în rândul companiilor și băncilor și că în acest moment oferta de finanțare e vastă România.

În rândul firmelor, „în ansamblu, lucrurile sunt într-o zonă de optimism”, spune directorul BRD.

„Încercăm să ne uităm la industrii relevante, cum ar fi industria ambalajelor. Acolo vedem că se dezmorțește și există așteptări optimiste. Transporturile - există constrângeri sunt impedimente pe care le au din cauza concurenței neloiale, pe de altă parte sunt oportunități de business, vedem niște așteptări optimiste. Vedem relocări de facilități de producție din Europa în Vestul țării”, spune Daniliuc.

„Unde am văzut o oarecare încordare, e în zona de agribusiness, dar dacă a mai plouat, poate că a readus o nuanță de optimism”.

VIDEO Conferința Profit.ro IMM - Marinela Mihalcea, UniCredit Bank: Contextul este dificil, dar mediul antreprenorial e matur, simte tendințele CITEȘTE ȘI VIDEO Conferința Profit.ro IMM - Marinela Mihalcea, UniCredit Bank: Contextul este dificil, dar mediul antreprenorial e matur, simte tendințele

Guvernul a aprobat în ianuarie un moratoriu pentru plata ratelor la credite de către agricultori, însă aceștia nu s-au înghesuit cu cereri la bănci. Mai mult, băncile își susțin oricum clienții cu probleme, și gestul guvernului trebuie privit mai mult ca un element de confort pentru firme, „un fel de empatie”, arată directorul BRD.

„Și moratoriul precedent, mai-iunie 2020, când a trebuit să mobilizăm resurse imense pentru a gestiona un astfel de program și am avut 40-45 de cereri, deci un interes extrem de scăzut”.

„Ce se propune prin aceste moratorii este o păsuire, o amânare pe care băncile oricum o fac. E greu să vezi o bancă care nu vrea să-și ajute clientul. Nu mai putem discuta despre așa-ceva. Imaginea cu umbrela și cu soarele (Banca îți dă umbrela când e soare și o ia înapoi când plouă, n. red.) clar nu mai este valabilă în cadrul băncilor”, adaugă Daniliuc.

Firmele au nevoie de pregătire, de consultanță de afaceri și este obligația băncilor să ofere aceste lucruri pentru antreprenori, mai arată directorul BRD.

„Nu-mi imaginez, la nivelul anului 2024, companii, IMM, oricât de mici ar fi, fără să aibă o înțelegere cu privire la promovare online, de marketing online, sau ceea ce înseamnă să-și facă un plan, să înțeleagă un cash flow. Este un context la care trebuie să te adaptezi. Dar este rolul și obligația noastră, în special a băncilor, de a oferi mai mult decât produse și servicii bancare”, spune Daniliuc.

GRAFIC Românii au cele mai puține conturi bancare din regiune: Nu vrem să fim urmăriți! CITEȘTE ȘI GRAFIC Românii au cele mai puține conturi bancare din regiune: Nu vrem să fim urmăriți!

În ceea ce privește pregătirea pentru antreprenori, anul acesta banca are un program pentru 1.000 de firme la nivelul întregii țări.

„Pentru 2024 ne-am propus, printr-o inițiativă care se cheamă District IMM, să formăm, să implicăm într-un program de dezvoltare și de training 1.000 de companii, cărora să le oferim posibilitatea să înțeleagă mai bine, să se inspire, să aibă confirmări, să afle despre trenduri, să fie conștiente de deciziile pe care le iau. Și atunci vorbim despre ce înseamnă să-ți creezi o strategie sau un plan, despre cum poți să-ți creezi o echipă performantă, despre cum să gestionezi conflictele, astfel încât, la finalul zilei, clienții noștri să aibă mai mult confort în luarea deciziilor”.

„Până la urmă, e un demers pragmatic, dacă le e bine companiilor, ne e bine și nouă, și nu neapărat nouă, băncilor, ci întregii societăți”, adaugă el.

BRD nu se axează doar pe creditare, ci și pe zona tranzacțională, unde are un pachet operațional cu costuri zero pentru companiile mici, mai explică Daniliuc.

STUDIU Creșterea de 5% a plăților digitale în 5 ani consecutivi ar aduce la o creștere a PIB-ului de 7 miliarde lei și o majorare a colectării impozitelor cu 1,9 miliarde lei. Sectoarele cu ”economie informală” ridicată CITEȘTE ȘI STUDIU Creșterea de 5% a plăților digitale în 5 ani consecutivi ar aduce la o creștere a PIB-ului de 7 miliarde lei și o majorare a colectării impozitelor cu 1,9 miliarde lei. Sectoarele cu ”economie informală” ridicată

El mai arată că din cercetările interne privind satisfacția clienților, antreprenorii au așteptarea de a fi considerați parteneri și se așteaptă la proactivitate din partea băncii.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
imm