Băncile chineze împrumută miliarde Rusiei, acoperind golul lăsat de sancțiunile occidentale

Băncile chineze împrumută miliarde Rusiei, acoperind golul lăsat de sancțiunile occidentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2023

Cele mai mari bănci din China împrumută miliarde de dolari Rusiei, pe măsură ce sancțiunile presează creditorii occidentali să părăsească țara, potrivit Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

De la invazia Ucrainei de către Moscova în februarie 2022, autoritățile de reglementare occidentale au pedepsit Rusia impunând sancțiuni și îndemnând instituțiile bancare să retragă operațiunile din țară. Creditorii chinezi umplu acum golul, scrie FT, citată de Financial Intelligence.

CONFIRMARE Lion’s Head, cu cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud în acționariat, se împrumută și pregătește achiziția unor noi clădiri de birouri în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Lion’s Head, cu cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud în acționariat, se împrumută și pregătește achiziția unor noi clădiri de birouri în România

Mișcările a patru dintre cele mai mari bănci din China fac parte din eforturile Beijingului de a promova renminbi ca monedă globală alternativă la dolar, arată Adevarul.

Expunerea Chinei la sectorul bancar al Rusiei a crescut de patru ori în cele 14 luni până la sfârșitul lunii martie a acestui an, potrivit celor mai recente date oficiale analizate pentru Financial Times de către Școala de Economie din Kiev.

Banca Industrială și Comercială a Chinei, Bank of China, China Construction Bank și Agricultural Bank of China și-au crescut expunerea combinată față de Rusia de la 2,2 miliarde USD la 9,7 miliarde USD în cele 14 luni până în martie, potrivit datelor băncii centrale ruse, ICBC și Bank of China reprezentând 8,8 miliarde USD din active.

În aceeași perioadă, Raiffeisen Bank din Austria – banca străină cu cea mai mare expunere în Rusia – și-a crescut activele în țară cu peste 40%, de la 20,5 miliarde dolari la 29,2 miliarde dolari. Ulterior, Raiffeisen a spus că este în cautarea unor modalități de retragere din țară și și-a redus activele la 25,5 miliarde de dolari din martie.

FOTO INEDIT Cancelarul german Scholz, cu plasture pe ochi după un accident la jogging CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Cancelarul german Scholz, cu plasture pe ochi după un accident la jogging

Creșterea tranzacționării cu renminbi evidențiază pivotarea economică a Rusiei către China, deoarece comerțul dintre cele două țări a atins un record de 185 de miliarde de dolari în 2022.

Pe de altă parte, Vladimir Putin va efectua în luna octombrie prima sa vizită oficială în străinătate de la intrarea în vizorul Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crime de război în Ucraina. Destinația va fi China, scrie Bloomberg, care citează trei surse confidențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bani
rusia
china