Băncile din zona euro au împrumutat pe termen lung de la BCE 233,5 miliarde euro, cu dobândă zero

Băncile din zona euro au împrumutat pe termen lung de la BCE 233,5 miliarde euro, cu dobândă zero
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2017

Băncile din zona euro au profitat de ultima operațiune de refinanțare pe termen lung oferită de Banca Centrală Europeană (BCE), pentru a împrumuta gratis 233,5 miliarde de euro, pregătindu-se pentru eventualul sfârșit al măsurilor de stimulare extraordinare ale instituției, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dobânda pentru împrumuturile pe termen de patru ani pornește de la zero și poate coborî chiar sub acest nivel, scrie News.ro.

Analiștii anticipau în medie împrumuturi de 110 miliarde de euro, estimările variind între 30 de miliarde de euro și 750 de miliarde de euro.

Suma netă, după rambursarea a 16,7 miliarde de euro dintr-o operațiune anterioară, este cea mai mare de la lansarea programului.

Operațiunea oferă BCE o imagine a așteptărilor băncilor referitoare la parcursul către sfârșitul măsurilor de stimulare care mai include dobțnzi negative și achiziții de active de 2.280 de miliarde de euro.

Președintele BCE, Mario Draghi, a semnalat joi că timpul avut de bănci pentru a-și pune finanțele în ordine se apropie de sfârșit.

Președintele Iohannis l-a numit pe generalul Răzvan Ionescu în funcția de prim-adjunct al SRI CITEȘTE ȘI Președintele Iohannis l-a numit pe generalul Răzvan Ionescu în funcția de prim-adjunct al SRI

”Capacitatea sectorului bancar de a susține redresarea zonei euro este limitată de profitabilitatea scăzută”, a afirmat Draghi în raportul anual al diviziei BCE de supraveghere.

Între cele 474 de bănci care au atras finanțare de la BCE se numără și cele italiene.

Unicredit a împrumutat 24,4 miliarde de euro, Intesa Sanpaolo 12 miliarde de euro, BPER Banca 4,1 miliarde de euro, Banco BPM 3,1 miliarde de euro și Mediobanca 1,5 miliarde de euro. Unione di Banche Italiane, Credito Valtellinese și Banca Carige 2,5 miliarde de euro, 1 miliard de euro și respectiv 500 de milioane de euro.

BCE a început prima serie de operațiuni de refinanțare în septembrie 2014 și o a doua serie în 2016.

Cele 12 operațiuni de finanțare au furnizat băncilor 834 de miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
mario draghi