BCE critică noua taxă pe profiturile excepționale ale băncilor din Italia

BCE critică noua taxă pe profiturile excepționale ale băncilor din Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat miercuri propunerea de impozit extraordinar pe profiturile bancare aprobată de Italia în urmă cu o lună, afirmând că nu ține cont de perspectivele pe termen lung ale sectorului și că ar putea lăsa unele bănci vulnerabile la o încetinire economică, transmite agenția Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Valoarea impozitului extraordinar ar putea să nu fie proporțională cu profitabilitatea pe termen lung a unei instituții de credit și cu capacitatea acesteia de a genera capital”, a afirmat BCE într-un aviz juridic fără caracter obligatoriu, scrie G4Media.ro.

TABEL Noi scumpiri. Benzina a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, iar motorina la maximul ultimelor 7 luni CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri. Benzina a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, iar motorina la maximul ultimelor 7 luni

„Din cauza aplicării generale a impozitului extraordinar, instituțiile de credit cu o solvabilitate mai slabă sau care se concentrează mai mult pe activitatea de creditare (cum ar fi băncile mai mici) sau cu proiecții de capital dificile ar putea fi mai puțin capabile să absoarbă riscurile potențiale ale unei încetiniri a condițiilor economice”, a adăugat BCE.

Se așteaptă ca parlamentarii italieni să depună în această săptămână propuneri menite să atenueze impactul taxei, în special permițând băncilor să deducă ceea ce trebuie să plătească din impozitul global pe profit.

Alte amendamente ar putea revizui plafonul taxei prin ancorarea acestuia la activele ponderate în funcție de risc în loc de activele totale, potrivit politicienilor aflați la putere.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci
taxe