GRAFIC Producția de automobile din România frânează pentru a treia lună consecutivă și intră pentru prima dată pe minus, după opt luni

GRAFIC Producția de automobile din România frânează pentru a treia lună consecutivă și intră pentru prima dată pe minus, după opt luni
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 13 sep 2023

Cele două uzine de automobile din România, Dacia și Ford, au înregistrat în lunile de vară, iulie și august, când în mod normal activitatea intră în perioada de remont, o scădere față de perioada similară de anul trecut, când producția era afectată de criza de semiconductori. Este a treia lună consecutivă de scădere a producției, după ce în iunie cifrele arătau un declin de peste 20% în cele două uzine.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacia a produs în lunile iulie și august cu 5,2% mai puține automobile la Mioveni, semn că lucrurile nu mai merg la fel de bine ca în prima parte a anului. Volumul total raportat de ACAROM pentru Dacia este de 32.381 autoturisme, asamblate în iulie și august, față de 34.153 produse în 2022. Cele două luni sunt raportate împreună, din cauza volumului foarte mic produs în august. La Craiova situația este similară, producția fiind cu 3,8% mai mică decât în urmă cu un an, la un volum produs de 26.448 autoturisme, față de 27.481 în urmă cu un an.

Ryanair, în centrul unei polemici. Bărbat cu handicap: \ CITEȘTE ȘI Ryanair, în centrul unei polemici. Bărbat cu handicap: "Ryanair m-a abandonat!"

În total, de la începutul anului au fost fabricate 327.917 autoturisme în România, volumul fiind mai mic cu 0,75% față de cel din perioada similară din 2022. Scăderea este una foarte mică, dar reprezintă un semnal privind posibila evoluție din partea a doua a acestui an, pe fondul scăderii cererii de automobile din Europa.

În luna iunie, industria auto marcase o primă scădere semnificativă, de 21,51% față de 2022, cu cel mai mic volum de mașini produse, după cel din ianuarie, respectiv 41.328 autoturisme, cu 11.000 mai puține decât în iunie 2022. Dacia a înregistrat în iunie cea mai mare pierdere, de 27,5%, cu numai 24.865 autoturisme, adică un minus de aproximativ 10.000 de autoturisme față de iunie 2022.

Tesla domină piața de mașini electrice din SUA cu două treimi din vânzări CITEȘTE ȘI Tesla domină piața de mașini electrice din SUA cu două treimi din vânzări

Cauzele scăderilor din cele două uzine sunt diferite. Dacă la Dacia modelele care sunt produse sunt chiar cele care înregistrează scăderi pe piețele din Europa (Duster, care se pregătește de o nouă generație, și Jogger), la Craiova motivul principal este scoaterea din producție a lui EcoSport, care în 2022 încă mai făcea volume importante pentru Ford.

Vicepreședintele Xavier Martinet precizase la vremea respectivă, odată cu prezentarea rezultatelor Dacia pe primele șase luni ale anului, că dacă vânzările vor începe să scadă Dacia va încetini producție în conformitate cu cererea.

GRAFIC Producția de automobile din România frânează pentru a treia lună consecutivă și intră pentru prima dată pe minus, după opt luni

viewscnt
Afla mai multe despre
productie dacia
productie ford
dacia mioveni
ford craiova