BCE menține dobânzile nemodificate. Acțiunile europene scad cu 10%

BCE menține dobânzile nemodificate. Acțiunile europene scad cu 10%
scris 12 mar 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să mențină dobânzile nemodificate și să suplimenteze, în schimb, operațiunile de refinanțare pe termen lung acordate băncilor din zona euro. Acțiunile europene au extins pierderile din prima parte a zilei și se depreciază cu aproape 10%.

Analiștii estimau un pachet de măsuri de stimulare mai consistent din partea BCE, în contextul crizei provocate de pandemia cu noul coronavirus (Covid-19).

BCE a suplimentat programul de achiziții de active cu 120 miliarde de euro până la finele anului.

Vânzările se reiau cu putere la BVB și aduc scăderi de aproximativ 7%. Indicele BET coboară sub nivelul de 8.000 de puncte, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) se tranzacționează sub prețul de 2 lei CITEȘTE ȘI Vânzările se reiau cu putere la BVB și aduc scăderi de aproximativ 7%. Indicele BET coboară sub nivelul de 8.000 de puncte, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) se tranzacționează sub prețul de 2 lei

“Deși Consiliul guvernator nu vede semne semnificative de încordare pe piețele monetare sau de deficiențe de lichidități în sistemul bancar, aceste operațiuni vor oferi un efect efectiv în caz de nevoie”, potrivit băncii centrale.

Rata dobânzii la principalele operațiuni de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit au rămas neschimbate la 0,00%, 0,25% și, respectiv, 0,0%.

BCE se așteaptă ca ratele dobânzii cheie să rămână la nivelurile lor prezente sau mai mici până când a văzut perspectivele inflației să convergă puternic la un nivel suficient de apropiat, dar sub 2% în orizontul de proiecție și o astfel de convergență a fost reflectată constant în dinamica inflației de bază.

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600, care se deprecia cu circa 6% înainte de anunțarea deciziilor de politică monetară, și-a adâncit pierderile la circa 10%.

În jurul orei 16:00, Europe 600 era în coborâre cu 9,4%, cu scăderi pe toate bursele majore: -8,6% pentru FTSE 100 de la Londra, -9,1% pentru DAX de la Frankfurt, -9,48% pentru CAC 40 de la Paris și -9,22% pentru FTSE MIB de la Milano.

La BVB, principalii indici se depreciau cu 8,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi
politica monetara
stimuli coronavirus
actiuni
scadere