Bursele europene, la minimul ultimilor 4 ani, după suspendarea zborurilor din Europa către SUA. Companiile aeriene - pierderi puternice

Bursele europene, la minimul ultimilor 4 ani, după suspendarea zborurilor din Europa către SUA. Companiile aeriene - pierderi puternice
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 mar 2020

Acțiunile europene au coborât la minimul ultimilor 4 ani joi dimineață, după ce SUA au interzis intrarea călătorilor din Europa pe teritoriul țării pentru a limita răspândirea coronavirusului, clasificat drept pandemie de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Companiile aeriene au suferit pierderi de până la 20%, în timp ce investitorii așteaptă deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene (BCE), la o zi după ce Banca Angliei a redus dobânda-cheie în încercarea de a stimula economia.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În jurul orei 11:30, indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 6,63%, la 311,17 puncte, după ce anterior a atins un minim intraday de 309,38 puncte, cel mai scăzut nivel începând cu 10 februarie 2016.

Intrarea persoanelor provenind din Europa în SUA va fi interzisă pentru 30 de zile începând de vineri, a anunțat, ieri, președintele SUA, Donald Trump. Restricția nu se aplică persoanelor cu cetățenie americană sau britanică.

Vânzările se reiau cu putere la BVB și aduc scăderi de aproximativ 7%. Indicele BET coboară sub nivelul de 8.000 de puncte, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) se tranzacționează sub prețul de 2 lei CITEȘTE ȘI Vânzările se reiau cu putere la BVB și aduc scăderi de aproximativ 7%. Indicele BET coboară sub nivelul de 8.000 de puncte, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) se tranzacționează sub prețul de 2 lei

Decizia a fost anunțată la câteva ore după ce directorul OMS a spus că noul coronavirus (Covid-19) a declanșat o pandemie, fiind pentru prima dată când un focar de coronavirus  s-a extins la un asemenea nivel. 

Contractele futures pe acțiunile americane sunt în scădere cu peste 5%. Miercuri, acțiunile americane au suferit corecții de până la 6,4%, iar indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a intrat în teritoriu “bear”, cu o depreciere de peste 20% față de ultimul maxim, atins în februarie

Indicele FTSE de la Londra se deprecia cu 5,67% la ora menționată, DAX de la Frankfurt era în scădere cu 6,56%, indicele CAC 40 de la Paris cu 6,39%, iar FTSE MIB de la Milano cu 5,75%.

Companiile aeriene, printre cele mai afectate de întreruperile și restricțiile cauzate de coronavirus, s-au prăbușit cu până la 20% înainte să își revină ușor. Acțiunile Air France KLM, care au pierdut aproape 60% din valoare de la izbucnirea crizei în Europa, s-au depreciat cu 15%, până la cel mai redus nivel din vara anului 2012, potrivit Reuters.

Doar o singură acțiune din Stoxx Europe 600 era în teritoriu pozitiv joi dimineață. Holdingul elvețian Pargesa Holding, cu participații la companii ca Total și Suez, se aprecia cu 2,95%.

Investitorii așteaptă decizia de politică monetară a BCE și declarațiile președintelui băncii, Christine Lagarde, privind eventualele măsuri în sprijinul economiei zonei euro. Bloomberg a relatat, marți, că Lagarde a avertizat liderii UE că, fără un răspuns coordonat la nivelul blocului, Europa se va confrunta cu un scenariu similar celui întâlnit după declanșarea crizei economice și financiare din 2008.

“După deciziile de urgență ale Băncii Angliei, ar fi absurd și nociv din punct de vedere economic ca BCE să ofere doar un pachet modest de stimuli”, potrivit economiștilor de la Daiwa Capital Markets, citați de MarketWatch.

Banca Angliei (BoE) a anunțat miercuri o reducere surprinzătoare a dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual, în încercarea de a proteja economia britanică de efectele negative provocate de epidemia de coronavirus.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
sua
donald trump
suspendare zboruri
coronavirus
oms
pandemie