BCE vrea să folosească inteligența artificială pentru a înțelege mai bine inflația

BCE vrea să folosească inteligența artificială pentru a înțelege mai bine inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2023

Banca Centrală Europeană analizează modul în care inteligența artificială (AI) ar putea ajuta la înțelegerea inflației, după ce ani de zile au fost presiuni subevaluate asupra prețurilor și a fost întârziată demararea celei mai agresive înăspriri a politicii monetare din istoria instituției, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Alăturându-se numărului ridicat de firme care folosesc deja AI, BCE explorează acum moduri de procesare și analizare a milioane de date, inclusiv cele privind prețurile, statisticile companiilor, noile articole și documentele de supervizare bancară, pentru a produce analize mai bune necesare adoptării deciziilor de politică monetară, scrie Agerpres.

7 mituri despre creditele ipotecare. Care este adevărul? CITEȘTE ȘI 7 mituri despre creditele ipotecare. Care este adevărul?

"Inteligența artificială ne oferă noi moduri pentru a colecta, analiza și interpreta aceste date disponibile masive, astfel încât informațiile să poată fi folosite pentru analiza statisticilor, gestionarea riscului, supervizare bancară și politică monetară", se arată într-o postare publicată de joi de BCE.

Ani de zile, BCE a subevaluat inflația și au existat semne de întrebare privind modelele și viabilitatea analizelor instituției.

Folosind AI, BCE vrea să adâncească înțelegerea comportamentului de stabilire a prețurilor și dinamicile inflației. BCE colectează pe scară largă datele privind prețurile în timp real dar cifrele nu sunt structurate și sunt inadecvate pentru calcularea inflației. Astfel încât BCE vrea să-și structureze datele și să-și îmbunătățească analizele cu ajutorul AI.

De asemenea, BCE va folosi AI pentru a-și simplifica comunicarea, a lupta contra criticilor care spun că limbajul său este prea tehnic și complex pentru a fi înțeles de oamenii obișnuiți. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
inteligența artificială