Bernd Spalt, CEO Erste Group: “Indicatorii arată o redresare mai dinamică în estul UE decât în Vest”. România - cel mai mare impact potențial în PIB din zonă prin Fondul de redresare UE

Bernd Spalt, CEO Erste Group: “Indicatorii arată o redresare mai dinamică în estul UE decât în Vest”. România - cel mai mare impact potențial în PIB din zonă prin Fondul de redresare UE
Oana Osman
Oana Osman
scris 30 iul 2021

„Economiile din Europa Centrală si de Est au performat bine în timpul crizei. Indicatorii arată clar acum o redresare economică mai dinamică chiar în estul Uniunii Europene decât în Europa de Vest”, a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group, care deține în România BCR. Analiza grupului arată că România se poate aștepta la a doua cea mai mare creștere economică din zonă, după Ungaria, anul acesta, iar fondul de redresare al UE va oferi un impuls suplimentar creșterii economice in urmatorii ani, pentru țara noastră fiind estimat cel mai mare impact în PIB din utilizarea fondurilor.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Piețele de bază ale Grupului Erste – din Europa Centrală și de Est și Austria - și-au dovedit reziliența în anul de criză 2020 și în prima parte din 2021, deși măsurile de carantină au afectat considerabil serviciile și comerțul, precum și sectorul producției, arată analiza Erste. Încrederea în regiune se reflectă și în evoluția piețelor bursiere: în prima jumătate a anului, capitalizarea de piață a principalilor indici ECE a crescut cu 17,6% ca medie ponderată.

În al doilea trimestru al acestui an, Erste Group și-a revizuit în creștere previziunile privind avansul anual al PIB pentru toate piețele sale, iar acum se așteaptă ca majoritatea economiilor din regiune să crească în 2021 peste media zonei euro (+ 4,4%).

Cel mai mare avans al PIB în 2021, de 6,9% este anticipat în Ungaria, care a scăzut anul trecut cu 5%, urmat de o creștere cu 6,7% în România, după declinul de 3,9% din 2021. Cu 6% este așteptată să crească și economia Serbiei, iar cea a Croației cu 5%. Economia mult mai dezvoltată a Austriei va crește și ea cu 3,8%, după declinul de 6,3% de anul trecut, în timp ce pentru Cehia este prognozat un avans de 3,7%, iar pentru Slovacia de 4,2%.

Bernd Spalt, CEO Erste Group: “Indicatorii arată o redresare mai dinamică în estul UE decât în Vest”. România - cel mai mare impact potențial în PIB din zonă prin Fondul de redresare UE

Rate mari de creștere vor continua și în 2022, cu Croația în frunte (+5,5%), urmată de Slovacia (+4,8%) și România (+4,5%).

Pe de altă parte, România va avea și cele mai mari dezechilibre din regiune la nivelul bugetului de stat și în balanța de plăți, precum și una din cele mai mari rate ale inflației, anticipează analiștii Erste. Un deficit bugetr de 7,8% din PIB în 2021, urmat anul viitor de altul temperat la doar 5,4%, nu va mai fi depășit de nicio țară din regiune. Și pentru contul curent al balanței de plăți este anticipat un deficit imens, de 5,9% din PIB anul acesta și 5,4% în 2021 în România, în timp ce restul statelor din zonă (cu excepția Slovaciei unde deficitul nu va depăși însă 1,6%) vor fi pe excedent cu balanța de plăți. Și la nivelul inflației medii, cu 3,7% anul acesta și 3% anul viitor, România stă mai rău decât toate țările în care activează Erste, cu excepția Ungariei. 
 
Un impuls suplimentar pentru creșterea economiilor, mai ales începînd cu 2022, ar urma să fie dat de pachetele de stimulare economică din cadrul Fondului de redresare al UE, arată analiștii Erste. Fondurile pentru țările ECE reprezintă între 3,3% (Republica Cehă) și 13,4% (România) din PIB, la nivelul anului 2020.

Impactul va depinde însă de utilizarea efectivă a banilor. Cu o absorbție bună, România poate avea cel mai mare impuls suplimentar pentru PIB din regiune în 2026 – plus 2,9%, urmată de Croația, cu +2,8% și Slovacia, +2,1%.

Bernd Spalt, CEO Erste Group: “Indicatorii arată o redresare mai dinamică în estul UE decât în Vest”. România - cel mai mare impact potențial în PIB din zonă prin Fondul de redresare UE

Analiza Erste mizează și pe un efect de propagare transfrontalieră, deoarece statele membre UE pun în aplicare planurile Fondului de redresare în acelasi timp, suplimentând efectul pozitiv total asupra nivelurilor PIB.

Sunt prognoze care nu iau încă în calcul și contribuțiile potențiale suplimentare pe care le pot avea reformele structurale potențiale, în special în domeniile sustenabilității și digitalizării, la performanta economica pe termen lung. Erste mizează pe o creștere în următorii ani a investițiilor în digitalizare și sustenabilitate, volumele mari de finanțare alocate urmând să atragă și investiții private suplimentare si cofinanțare la nivel corporativ.

BCR a înregistrat un profit net de 690,8 milioane de lei în primul semestru, în creștere fată de anul precedent CITEȘTE ȘI BCR a înregistrat un profit net de 690,8 milioane de lei în primul semestru, în creștere fată de anul precedent

Într-un astfel de context, grupul bancar se așteaptă ca la nivelul întregului an costurile sale de risc să nu depășească 30 de puncte de baza, creditarea netă sa înregistreze o creștere de o singură cifră, în zona de mijloc a intervalului, iar venitul operațional să urce în continuare.
În pofida ratelor negative ale dobânzii din zona euro, anticipează o ușoară creștere a venitului net din dobânzi, precum și un avans de o singură cifră, în zona superioară a intervalului, în cazul venitului net din taxe și comisioane.

„Redresarea economică în regiunea noastră și soliditatea modelului nostru de afaceri mă fac încrezător că vom putea obține un profit net la nivelul întregului an 2021 semnificativ mai ridicat decât cel din 2020”, spune Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

Grupul Erste a reușit o creștere a profitului operațional la 1,69 miliarde de euro în primul semestru al anului, potrivit rezultatelor raportate astăzi, iar BCR a încheiat în România primele șase luni cu un profit net de 690,8 milioane de lei, de asemelea în creștere față de perioada similară a anului precedent.

O continuare sau o înăsprire a măsurilor guvernamentale pentru diminuarea impactului pandemiei, precum și potențialele riscuri politice, de reglementare si economice, care nu pot fi cuantificate în prezent, ar putea face mai dificilă, însă, atingerea acestui obiectiv, arată banca.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
pib
erste group
bernd spalt
bcr