BNR a avut un profit dublu în 2023. 80% se duce la bugetul de Stat

BNR a avut un profit dublu în 2023. 80% se duce la bugetul de Stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2024

Banca Națională a României (BNR) a înregistrat un profit de peste 2,42 miliarde lei, în 2023, cu 124% peste cel din anul anterior, se arată într-un raport al instituției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Potrivit legii, cota de 80% din veniturile nete în sumă de 1,94 miliarde lei a fost regularizată cu bugetul de stat. Din profitul rămas la dispoziția BNR în valoare de 485,73 milioane lei, o proporție de 60% s-a repartizat pentru majorare rezervelor statutare. Suma de 194,2 milioane lei rămasă după distribuțiile din anul 2023 urmează a fi repartizată în anul 2024, conform legii, în următoarea ordine de prioritate:

– sursele proprii de finanțare a investițiilor;
– fondul de participare a salariaților la profit;
– rezervele la dispoziția Consiliului de administrație.

România, Bulgaria și Polonia - cel mai scăzut nivel din UE al prețurilor la alcool, tutun, restaurante și hoteluri CITEȘTE ȘI România, Bulgaria și Polonia - cel mai scăzut nivel din UE al prețurilor la alcool, tutun, restaurante și hoteluri

Printre veniturile BNR în 2023 se numără cele din comisioane și taxe. Astfel, veniturile din comisioane și taxe în lei au fost în sumă de 192,535 milioane lei și reprezintă venituri din comisioane pentru serviciile de decontare a operațiunilor în relația cu instituțiile de credit și Trezoreria statului, scrie Hotnews.ro.

Veniturile din comisioane și taxe în valută în sumă de 33,548 milioane lei provin, în principal, din venituri pentru operațiunile derulate prin sistemul de decontare pentru plăți în moneda EURO (Target) și din operațiunile de împrumut de titluri în valută (prin agent).

De asemenea, în exercițiul financiar 2023, veniturile din dobânzi aferente operațiunilor în valută provin, în principal, din veniturile nete aferente titlurilor în valută în sumă de 5,733 miliarde lei, din dobânzi aferente plasamentelor în valută în sumă de 2,4 miliarde lei și din dobânda aferentă disponibilităților în DST în sumă de 638,435 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
profit