BNR explică decizia creșterii dobânzii: Noul scenariu al prognozei inflației reconfirmă perspectiva creșterii

BNR explică decizia creșterii dobânzii: Noul scenariu al prognozei inflației reconfirmă perspectiva creșterii
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2018

Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva creșterii ușoare și a plafonării ratei anuale a inflației pe parcursul câtorva luni deasupra intervalului țintei, iar riscurile asociate perspectivei inflației provin în principal din partea prețurilor administrate, a anunțat luni Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna martie la 5%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), scrie News.ro.

BNR a anunțat luni creșterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.

Euro scade spre nivelul de 4,65 lei CITEȘTE ȘI Euro scade spre nivelul de 4,65 lei

”În ședința de astăzi, consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat raportul asupra inflației, ediția mai 2018, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva creșterii ușoare și a plafonării ratei anuale a inflației pe parcursul câtorva luni deasupra intervalului țintei, urmate de revenirea acesteia la finalul anului curent în apropierea limitei superioare a intervalului. Astfel, față de raportul precedent, traiectoria anticipată a ratei anuale a inflației se menține pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedentă”, se arată în comunicat.

BNR a avertizat că incertitudinile și riscurile asociate perspectivei inflației provin în principal din partea prețurilor administrate, a condițiilor de pe piața muncii și a evoluției viitoare a prețului internațional al petrolului.

Totodată, sunt relevante și ritmul creșterii economice și dinamica inflației în zona euro și, implicit, conduita politicii monetare a BCE și a băncilor centrale din regiune, potrivit băncii centrale.

”Consiliul de administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda